15:24 / 09.07.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Austrija pozvala javnost na cijepljenje

default error photo

Austrijska vlada danas je pozvala javnost na puno cijepljenje protiv Covida-19, s obzirom na to da broj dostupnih doza trenutno premašuje broj osoba koje se žele cijepiti.

Kao i mnoge druge zemlje u Europi, Austrija se nalazi u onome što su stručnjaci opisali kao bitku protiv vremena da se cijepi što je više moguće populacije prije nego što još zaraznija delta varijanta virusa uzrokuje novi porast broja zaraženih.

- Naša velika molba: prihvatite ponudu za cijepljenjem, ima dovoljno dostupnih doza, rekao je konzervativni kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za medije, dodavši da kasnije ovo ljeto ili ujesen stiže novi val zaraze.

- Odluka koju svaka osoba mora donijeti za sebe je cijepljenje ili zaraza. Ili ćete se cijepiti ili ćete stalno biti pod rizikom od zaraze, koja će u jednom trenutku postati stvarnost, dodao je.

Ova alpska turistička destinacija malo je iznad prosječne stope cijepljenih među stanovnicima Europske unije i Europskog gospodarskog prostora, s 45,7 posto odraslih osoba koje su u potpunosti cijepljene, prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Na 100.000 stanovnika je prošli tjedan zabilježeno vrlo niskih 8,4 zaraženih. Međutim, nakon posljednjeg olakšavanja mjera ovaj mjesec, uključujući i otvaranje noćnih klubova, dnevne zaraze su u porastu dok se širi delta varijanta.

Prošlomjesečna anketa Petera Hajeka za televiziju ATV i novinsku agenciju APA pokazala je da je 66 posto ispitanika reklo da su se cijepili ili da će se definitivno cijepiti; 15 posto ih je reklo da definitivno neće.

Druga anketa, YouGov, koja prošli mjesec nije uključila Austriju, iznijela je podatke da se 83 posto Talijana, 79 posto Nijemaca i 71 posto Francuza cijepilo ili da će se cijepiti.

Lokalne vlasti u Austriji su nedavno započele kampanje cijepljenja bez naručivanja kako bi povećali broj cijepljenih osoba, a Kurz je rekao da će se takvi napori nastaviti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!