14:23 / 30.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Austrija pregovara o kupnji milijun doza cjepiva Sputnjik V

Cjepivo Sputnjik V

Cjepivo Sputnjik V

Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters

Austrija pregovara s Rusijom o kupnji milijun doza cjepiva Sputnjik V koje Europska agencija za lijekove (EMA) tek treba odobriti, priopćio je ured kancelara Sebastiana Kurza.

Kurz je pod salvom kritika oporbe jer njegova vlada nije kupila dovoljnu količinu cjepiva protiv Covida-19 kroz centralizirani sustav EU-a, dok Kurz tvrdi da je taj sustav podbacio.

- Ne smije biti nikakve geopolitičke uskogrudnosti kada je u pitanju nabavka cjepiva, rekao je Kurz, dodajući da je Austrija u pregovorima s Rusijom glede kupnje cjepiva Sputnjik V te da je Moskva ponudila isporuku milijun doza od travnja. Jedina stvar koja se mora uzeti u obzir jest je li cjepivo učinkovito i sigurno, dodao je Kurz.

Sputnjik V je do sada odobrilo 58 zemalja.

U priopćenju ureda kancelara stoji da je EMA pokrenula postupak evaluacije, ali je izostala prijašnja Kurzova izjava da će Austrija to cjepivo koristiti samo uz dozvolu europskog regulatora.

Znanstvenici su na temelju završnih kliničkih ispitivanja u veljači utvrdili da učinkovitost Sputnjika V iznosi 92 posto. Rezultate studije objavio je stručni časopis The Lancet.

Od zemalja EU-a jedino su Slovačka i Mađarska kupile rusko cjepivo, a Mađarska ga već primjenjuje. U Slovačkoj je to pitanje, međutim, izazvalo političku krizu.

Kurz ustrajno zagovara održavanje dobrih odnosa s Rusijom i ističe da želi da njegova zemlja bude most između Istoka i Zapada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!