18:22 / 23.12.2020.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Austrijski ustavni sud proglasio neke mjere protiv pandemije neustavnima

Foto: Leonhard Foeger/REUTERS

Foto: Leonhard Foeger/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Obvezu nošenja maski i uvođenje nastave u turnusima u školama austrijski ustavni sud proglasio je pravno neutemeljenima.
Austrijski ustavni sud proglasio je u srijedu proljetnu odluku Ministarstva obrazovanja o obvezi nošenja maski i uvođenju nastave u turnusima u austrijskim školama pravno neutemeljenom.

➡️
Klizanje u Beču dopušteno s uređajem za poštivanje distance
➡️ Johnson sazvao hitan sastanak zbog prekida prometnih veza
➡️ Austrija ide u treće zatvaranje, vučnice otvorene

- Ministarstvo obrane nije bilo u stanju objasniti na temelju čega je donijelo odluku o obvezi nošenja zaštitnih maski u školama i uvođenju nastave u turnusima, stoji u obrazloženju Visokog ustavnog suda Austrije (VfGH).

Pravno gledano, upravne odluke smiju biti donesene samo na temelju postojećih zakona, što po pitanju ove odredbe nije bio slučaj. Ministarstvo obrazovanja svoju je mjeru opravdalo podrškom stožera za borbu protiv pandemije.

- Razvojem korona-stožera postalo je jednostavnije opravdavati pravni temelj za neku odluku, stoji u priopćenju Ministarstva obrazovanja, prenosi agencija APA.

Ministarstvo obrazovanja u svibnju je donijelo odluku o podjeli nastave u dva turnusa te uvelo obvezu nošenja maski u školama tijekom nastave i izvan nje.

Protiv ove odluke roditelji dvoje učenika podnijeli su tužbu pred ustavnim sudom. Te su mjere ukinute na kraju školske godine 2019./2020. i više nisu na snazi.

Oporbena stranka NEOS današnju odluku ustavnog suda nazvala je "dokazom pravno-državnog diletantizma" pučko-zelene vlade kancelara Sebastiana Kurza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!