Johnson sazvao hitan sastanak zbog prekida prometnih veza

Britanski premijer Boris Johnson sazvao je za ponedjeljak sastanak vladina ureda za izvanredna stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom prometu, posebice teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedjelju vladina glasnogovornica.

➡️ Obustavljen putnički zračni promet iz Velike Britanije
➡️ Novi soj koronavirusa "izvan kontrole"

Ranije u nedjelju nekoliko europskih zemalja zatvorilo je vrata za putnike iz Britanije nakon što je ta zemlja pooštrila mjere u Londonu i na jugu Engleske kako bi suzbila širenje novog soja koronavirusa. Poljska i Danska zadnje su u nizu država koje privremeno obustavljaju zračni promet s Velikom Britanijom u strahu od nove varijante koronavirusa koja se pokazala zaraznijom, a slučajevi su već identificirani i u Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, javljaju agencije u ponedjeljak.

Glasnogovornica je rekla da će premijer Johnson predsjedati hitnim sastankom na kojem će se razgovarati o međunarodnim putovanjima, te posebice o stalnom teretnom prometu u i iz Velike Britanije.

Britanski ministar prometa Grant Shapps istodobno je pozvao sunarodnjake, posebice prijevoznike da ne putuju u luke u Kentu na jugu Engleske, upozorivši na Twitteru da se očekuju značajni poremećaji u tom području.

- Nakon najave francuske vlade da neće prihvatiti ni jednog putnika koji sljedećih 48 sati dolazi iz Velike Britanije pozivamo javnost, posebice prijevoznike da ne putuju u luke u Kentu ni prema drugim pravcima za Francusku, napisao je Shapps na Twitteru.Zemljama koje su prekinule prometne veze s Velikom Britanijom zbog novog soja koronavirusa koji se brzo širi tom zemljom u nedjelju navečer priključila se i Hrvatska.

- Hrvatska će iz opreza privremeno obustaviti putnički zračni promet iz Velike Britanije na 48 sati dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa, objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

- Prioritet je zaštita zdravlja građana, dodao je.Nizozemska je prva zabranila letove u nedjelju, a slične su mjere zatim poduzele Belgija, Austrija, Francuska, Italija, Litva, Latvija, Estonija, Bugarska, Češka, Švedska...

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

Irska uvodi 48-zabranu letova s Britanijom, a uvodi i ograničenje trajektnog prometa, piše agencija dpa.

Letovi iz Velike Britanije za Poljsku obustavljaju se od ponoći u ponedjeljak zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa, objavio je glasnogovornik poljske vlade na Twitteru.

Dansko ministarstvo prometa objavilo je da će letovi iz Velike Britanije za Dansku biti prekinuti od ponedjeljka u 10 sati u trajanju od 48 sati.

Izvan Europe Argentina, Čile, El Salvador, Iran najavili su prekid zračnog prometa, a nešto ranije i Kanada.

Argentinsko Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da se posljednji let prije obustave iz Velike Britanije planira za Buenos Aires u ponedjeljak ujutro. Putnici i posada s tog leta morat će u sedmodnevnu karantenu.

Čileanske vlasti najavile su da će mjera stupiti na snagu u utorak u ponoć i trajat će 14 dana. Ulazak u zemlju bit će zabranjen strancima bez boravišta koji su zadnjih 14 dana bili u Velikoj Britaniji.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da bi novi soj po prvim informacijama "mogao biti zarazniji", ali da nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se to još istražuje.Novi virus izvan kontrole

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju za BBC da je "novi virus zvan kontrole". 

Pojedini slučajevi novog soja već su se pojavili u nekim zemljama Europske unije, piše dpa.

Zdravstvene vlasti u Nizozemskoj i Italiji izvijestile su da je virus u varijanti kakva je opisana u Britaniji identificiran u njihovim državama prije nekoliko tjedana.

Nizozemski institut za javno zdravlje RIVM rekao je da je ta varijanta identificirala slučajnim uzorkom u Nizozemskoj početkom prosinca i da planira dalju istragu.

Talijansko ministarstvo zdravstva rekao je da je jedan par po povratku iz Britanije zrakoplovom prije nekoliko dana bio zaražen novom varijantom. Stigli su u Rimu i iz zračne luke smješteni u izolaciju

Njemački virolog Christian Drosten rekao je da je novi soj već identificiran i u Njemačkoj.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) savjetovao je zdravstvenim vlastima i laboratorijima u Europi da analiziraju i sekvencioniraju uzorke virusa kako bi otkrili njegovo potencijalno širenje.

ECDC poziva i na testiranje, izolaciju i praćenje svih povezanih s tim slučajevima te da svaki mora biti dojavljen kroz Europski sustav za rano upozorenje i odgovor.

Stručnjaci se općenito slažu da će cjepiva protiv covida-19 biti učinkovita protiv novog soja.