18:12 / 08.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

Barnier: EU neće žrtvovati svoju budućnost radi dogovora

Foto: John Thys/REUTERS

Foto: John Thys/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Velika Britanija je 31. siječnja izašla iz EU-a, a 31. prosinca istječe prijelazno razdoblje kada London napušta i jedinstveno tržište EU-a i carinsku uniju.
Europska unija "nikada neće žrtvovati svoju budućnost" kako bi po cijenu ustupaka koji bi oslabili zajedničko tržište postigla dogovor o razdoblju nakon brexita, upozorio je danas glavni europski pregovarač Michel Barnier. ➡️ Johnson optimističan ali oprezan uoči pregovora u Bruxellesu

-
Nećemo nikad žrtvovati našu budućnost po cijenu sadašnjeg trenutka. Pristup našem tržištu podrazumijeva uvjete, rekao je Barnier na Twitteru nakon sastanka ministara europskih poslova, istaknuvši "potpuno jedinstvo dvadeset sedmorice".

Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je ranije danas da su stavovi Londona i EU i dalje vrlo udaljeni.

- I dalje sam optimist, ali moram biti iskren, situacija je osjetljiva u ovom trenutku. Naši prijatelji moraju shvatiti da je Velika Britanija napustila EU da bi mogla provoditi demokratsku kontrolu. I dalje smo daleko od toga, rekao je.

Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavili su jučer da će Johnson tijekom sljedećih nekoliko dana doputovati u Bruxelles kako bi iznio konačne planove za trgovinski sporazum prije nego što Britanija napusti jedinstveno tržište EU-a 1. siječnja 2021. Kažu da su ključna pitanja osiguranje pravednih uvjeta na tržištu, ribarstvo i način rješavanja budućih sporova, ali čini se da nijedna strana nije spremna učiniti ustupke.

Velika Britanija je 31. siječnja izašla iz EU-a, a 31. prosinca istječe prijelazno razdoblje kada London napušta i jedinstveno tržište EU-a i carinsku uniju. Ako dvije strane ne postignu sporazum, 1. siječnja će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!