Beaune: Za ulazak Ukrajine u EU trebat će 15 ili 20 godina

16:19 / 22.05.2022.

Autor: P.F./Hina

Zgrada ukrajinske vlade u Kijevu

Zgrada ukrajinske vlade u Kijevu

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Za ulazak Ukrajine u Europsku uniju trebat će vjerojatno 15 ili 20 godina, rekao je u nedjelju francuski ministar europskih poslova, preporučivši da Kijev u međuvremenu uđe u europsku političku zajednicu, kako je predložio predsjednik Emmanuel Macron.

- Treba biti iskren. (...) Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za 6 mjeseci, godinu ili dvije godine, lažemo. To nije istina. Vjerojatnije za 15 ili 20 godina, a to je jako dugo razdoblje, rekao je francuski ministar europskih poslova Clément Beaune za Radio J.

- Ne želim da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži. Ako se Ukrajincima kaže: "Dobrodošli u EU", ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, a to je zapravo za 15 godina, mislim da ćemo razočarati cijelu generaciju Ukrajinaca. U međuvremenu, Ukrajincima dugujemo (...) politički projekt u koji mogu ući, kazao je Beaune.

Europska politička zajednica, koju je predložio predsjednik Macron komplementarna je EU-u i može ponuditi politički i konkretan projekt zemljama koje nisu u srcu EU-a, a žele mu se približiti, rekao je.

- Ali to ne znači da su vrata zatvorena, naprotiv, ona su otvorena, kazao je Beaune, ukazavši na prednosti poput slobodnog kretanja po Europi i djelomične koristi od europskoga proračuna za obnovu Ukrajine ili možda zajedničke energetske politike.

Pitanje proširenja EU-a na Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju stvara kontroverze i nesuglasice unutar Unije. Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba osudio je u četvrtak drugorazredni tretman koji stiže iz nekih prijestolnica kada je riječ o ukrajinskoj kandidaturi za pridruživanje EU-u.

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je rekao da nije sklon da se Ukrajini odobri pridruženje Europskoj uniji na prečac jer pristupni proces nije stvar nekoliko mjeseci ili godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!