EP zapljeskao Zelenskom: "Dokažite nam da ste uz Ukrajinu!"

01.03.2022.

13:08

Autor: HRT

Zelenski se obratio Europskom parlamentu

Zelenski se obratio Europskom parlamentu

Foto: HRT / HTV

Zbog ruske agresije na Ukrajinu, u podne je počela izvanredna plenarna sjednica Europskog parlamenta. Zastupnici s predsjednicima Vijeća i Komisije te šefom diplomacije EU-a raspravljaju o ruskoj invaziji, o čemu će donijeti i rezoluciju. Ukrajina je zatražila i ulazak u Europsku uniju. Zastupnicima se putem videoveze obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Europarlamentarci, od kojih su mnogi nosili majice s ukrajinskom zastavom i natpisom #standwithUkraine, plavo-žute šalove ili vrpce, obraćanje Zelenskog su dočekali dugim pljeskom.

- Znate da ja ne čitam iz bilješki jer papirnata faza je u mojoj zemlji gotova, sada smo suočeni sa stvarnošću. Žrtvujemo najsnažnije, najvrednije ljude, Ukrajinci su nevjerojatni i često znamo reći da ćemo pobijediti. Mi ćemo sve pobijediti, ja sam siguran. Vjerujem da danas svima pokazujemo to što jesmo. Europska unija će s nama biti puno jača, to je sigurno. Bez vas, Ukrajina će biti usamljena, poručio je Zelenski, dan nakon što je službeno zatražio primanje Ukrajine u EU.

Dodao je da se Ukrajinci bore za svoju slobodu i da će se svaki trg, u svakom gradu u njihovoj zemlji zvati Trg slobode. "Nitko nas neće slomiti jer smo snažni, jer smo Ukrajinci", poručio je među ostalim Zelenski. Svoj je govor završio riječima: Dokažite nam da ste uz nas, da nas nećete ostaviti, da ste zaista Europljani! Samo tada će svjetlost i život pobijediti tamu i smrt. Slava Ukrajini!". - Našli smo se danas ovdje u tamnoj sjeni koju je na nas bacio Vladimir Putin. Rat nismo provocirali i nismo ga započeli. Užasna invazija na suverenu neovisnu državu. U ime Europskog parlamenta rusku vojnu agresiju nad nezavisnom Ukrajinom osuđujem, i to na najoštriji način. Izražavam svoju solidarnost sa svima koji pate i koji su ubijeni, poručila je na sjednici predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.  

video thumb

Čelnik Europskog vijeća Charles Michel u svom je govoru rekao da će EU i vlade članica morati ozbiljno razmotriti zahtjev Ukrajine za članstvom u EU i odgovoriti na "legitiman" zahtjev Kijeva. Michel je, međutim, napomenuo da će "biti teško" osigurati pristupanje Ukrajine jer u Europi postoje "različiti pogledi".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je da je ruska invazija na Ukrajinu ujedinila Europsku uniju i NATO. Ako je (ruski predsjednik Vladimir) Putin želio podijeliti EU, oslabiti NATO i razbiti međunarodnu zajednicu, postigao je upravo suprotno, ustvrdila je von der Leyen.

Visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je rekao da će Europska unija mora značajno povećati svoj kapacitet za odvraćanje od ratova.

- Jedna od lekcija koje moramo naučiti iz invazije na Ukrajinu je da Europa više nego ikad mora strateški razmišljati o sebi, svom okolišu i svijetu. Moramo povećati naš kapacitet odvraćanja kako bismo spriječili rat, rekao je eurozastupnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!