Belgija se sprema postrožiti mjere zbog porasta broja zaraženih

17.11.2021.

16:49

Autor: T.V./HRT/Hina

COVID odjel u bolnici Saint-Pierre u Belgiji

COVID odjel u bolnici Saint-Pierre u Belgiji

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Belgija bi mogla postati posljednja u nizu europskih zemalja koja će odustati od ublažavanja mjera zatvaranja te vjerojatno obustaviti najrizičnije aktivnosti noćnog života i pozivati na rad od kuće.

Državni savjetodavni odbor za koronavirus, koji odlučuje o javnozdravstvenim mjerama, treba dogovoriti strategiju kako bi se stavio pod kontrolu sve veći broj zaraženih.

Mjere koje su predložene na službenom savjetodavnom panelu, uključuju jednomjesečnu obustavu javnih aktivnosti u zatvorenom prostoru poput noćnih izlazaka, plesnih događaja, kontaktnih sportova i studentskih okupljanja. Rad od kuće trebao bi biti obvezan do božićnih blagdana, zaključeno je na panelu.

No tek treba vidjeti hoće li se predložene mjere i provoditi.

Unatoč visokoj stopi cijepljenja od 75 posto, prema vladinim statistikama, raste broj zaraženih i pritisak na bolnice. Od ponedjeljka su 533 osobe na intenzivnoj njezi, u odnosu na 418 prošli tjedan, pokazuju službeni podaci.

Oko sedam posto od 11,5 milijuna stanovnika Belgije već je primilo treću dozu protiv COVID-a koji je odnio 26.000 života u toj zemlji, a pet milijuna u svijetu, prema podacima internetske stranice Worldometers.

Mala europska nacija u posljednjih je šest mjeseci postupno ukidala najstrože mjere protiv koronavirusa, a početkom listopada ponovno su otvoreni noćni klubovi.

Uvođenjem strožih mjera Belgija će se pridružiti zemljama poput Nizozemske, Austrije, Latvije i Grčke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!