COVID: Novi rekordni brojevi po Europi

17.11.2021.

12:42

Autor: Hina/A.P.C.

Epidemija koronavirusa

Epidemija koronavirusa

Foto: Ilustracija / HRT

U Europi i dalje rastu brojevi žrtava koronavirusa. Rusija je zabilježila najveći dnevni broj umrlih od početka pandemije, a Njemačka, Slovačka i Češka novozaraženih. Austrija je, nakon uvođenja karantene za necijepljene, odlučila pooštriti i uvjete za ulazak u zemlju.


Rusija je u srijedu imala novi dnevni rekord umrlih od posljedica COVID-a -  1247. Prijavljeno je i novih 36.626 slučajeva u 24 sata, uključivo gotovo 3000 u Moskvi.


Njemačka ima rekordnu 7-dnevnu incidenciju


U Njemačkoj je zabilježen novi rekord po broju dnevno novozaraženih  -  52.826. Preminule su 294 osobe. To je, prema podacima Instituta Robert Koch, 13.150 nova slučaja zaraze više nego prije tjedan dana.

Sedmodnevna incidencija porasla je na rekordnu vrijednost od 319,5.

Tijekom protekla 24 sata preminule su 294 osobe zaražene koronavirusom. Time se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze u Njemačkoj povećao na 98.274.


Loši rekordi u Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj

 

Slovačko je ministarstvo zdravstva izvijestilo je da su u utorak zabilježena 8342 nova slučaja, što je dosad najviši broj u toj zemlji od 5,5 milijuna ljudi.

Češka je u utorak prijavila 22.479 novih slučajeva koronavirusa,  što je najviši broj u toj zemlji od 10,7 milijuna stanovnika od početka pandemije.

Taj dnevni skok predstavlja porast od 54% u odnosu na prije tjedan dana i premašio je prijašnji rekord iz siječnja od 17.778 infekcija u jednom danu.


Mađarska je u srijedu imala 10.265 novih slučajeva zaraze koronavirosm, što je najviši broj od kraja ožujka, objavila je vlada na službenoj internetskoj stranici.

Broj se približava onom najvišem, kada je u trećem valu pandemije u 24 sata bilo zaraženo 11.265 ljudi.

Mađarska  jedva da ima bilo kakve mjere na snazi, a stopa procijepljenosti je ispod prosjeka EU-a.Austrija za ulazak u zemlju i s "3G" prelazi na "2,5G" pravilo


To znači da je za ulazak u zemlju potrebna potvrda o cijepljenju, preboljenju COVID-a, ne starija od 180 dana ili negativan PCR test.


Do sada je bilo moguće ući u Austriju i s negativnim antigenskim testom, ali od ponedjeljka vrijedit će samo PCR test.


Prekogranični radnici imaju i dalje na snazi "3G" pravilo, proizlazi iz nove Uredbe koja stupa na snagu u ponedjeljak.

Međutim, i za njih se pooštravaju mjere, a to znači da PCR test više neće vrijediti sedam dana, već 72 sata, a antigenski će, umjesto 48 sati, vrijediti 24 sata.


Potvrda o cijepljenju bit će validna samo devet mjeseci od dobivanja posljednje doze, umjesto godinu dana. Za taj dio uredbe predviđeno je prijelazno razdoblje do 6. prosinca.


Austrija je već uvela 'lockdown' za necijepljene, a njezine savezne države uvode i dodatne strože mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!