16:07 / 24.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Belgija uvodi novo zatvaranje zbog trećeg vala koronavirusa

Belgija uvodi novo zatvaranje

Belgija uvodi novo zatvaranje

Foto: Yves Herman / Reuters

Belgija će u subotu na četiri tjedna zatvoriti škole, trgovine, osim prehrambenih, i frizerske salone, u oštroj karanteni koja se uvodi zbog trećeg vala zaraze koronavirusom.

Godinu dana nakon prvog zatvaranja zbog pandemije, premijer Alexander De Croo rekao je na konferenciji za novinare da je varijanta virusa prvi put otkrivena u Britaniji postala dominantna u zemlji te da se zbog nje udvostručio broj pacijenata oboljelih od COVID-a u bolnicama.

Belgija je jedna od 19 država EU-a s porastom zaraze.

- Suočavamo se s trećim valom. Slomit ćemo ga, kao i prijašnji, rekao je De Croo.

- Odlučili smo se za kratkotrajnu bol. Tešku ćemo odluku donijeti, ali da nismo, posljedice bi bile ozbiljnije.

Škole će se zatvoriti od ponedjeljka, tjedan dana prije nego što je planirano prije uskrsnih blagdana, a ponovno će se otvoriti 19. travnja.

U trgovine koje nisu nužne, poput onih s odjećom, Belgijci će moći ići samo uz dogovor, a večernji policijski sat ostat će na snazi od 22 sata u Bruxellesu i drugdje od ponoći.

Ubuduće će se vani smjeti okupiti samo četiri osobe, a dosad se smjelo 10. Međutim, ljudima će i dalje biti omogućeno putovanje po zemlji.

Frizerski i kozmetički saloni zatvorit će se samo nekoliko tjedana nakon što im je omogućeno ponovno otvaranje.

Rudi Vervoort, predsjednik regije Bruxellesa, rekao je da situacija posebno zabrinjava u glavnom gradu s obzirom na veću gustoću naseljenosti i upozorio na moguće uvođenje strožih lokalnih mjera.

U Belgiji je od COVID-a umrlo više od 22.000 ljudi, što je među najvećim stopama smrtnosti po stanovniku na svijetu. Broj zaraženih, kojih je tri mjeseca dnevno u prosjeku bilo 2000, sada je više nego dvostruko veći.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!