Armenac s njemačkom putovnicom vozilom usmrtio nastavnicu, ozlijedio 14 učenika

08.06.2022.

11:18

Autor: Dražen Stefanov/T.V./M.M./Dnevnik/HRT

Vozilom usmrtio jednu osobu, šestero u životnoj opasnosti

Vozilom usmrtio jednu osobu, šestero u životnoj opasnosti

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Njemačka policija identificirala je muškarca koji se u srijedu automobilom zabio u gomilu ljudi u Berlinu u popularnoj trgovačkoj četvrti i pritom usmrtio nastavnicu te ozlijedio četrnaestoro njezinih učenika. Riječ je o 29-godišnjem Armencu s njemačkom putovnicom, a policija još ne zna je li riječ o nesreći ili namjernom napadu.


Napadač je njemačko-armenski dvadesetdevetgodišnjak koji se vozilom zabio u izlog trgovine. Prolaznici su ga zadržali i predali vlastima.

Bilo je nejasno radi li se o nesreći ili namjernom činu u ulici blizu crkve cara Wilhelma, oštećene u Drugom svjetskom ratu, koja predstavlja jednu od najpoznatijih znamenitosti njemačkog glavnog grada, poručeno je iz policije.

Vatrogasna služba je ranije rekla da je desetak osoba ozlijeđeno, a šestero u smrtnoj opasnosti. Policija je kasnije rekla da je među ozlijeđenima četrnaestro učenika.

Učiteljica je vodila razred učenika tinejdžera iz malog grada Bad Arolsena u središnjoj njemačkoj pokrajini Hessen, rekao je glasnogovornik pokrajine. To vjerojatno znači da je riječ o 16 ili 17-godišnjacima.

- Bio sam u trgovini i čuo buku. Kad smo izašli van, vidjeli smo policiju kako juri niz cestu. U kafiću nasuprot nas sve su stolice bile prevrnute, a gosti ozlijeđeni. Mislim da je bio srebni Renault Clio, koji je nestao. Izgledalo je kao da se zabio u prozor, rekao je John Barrowman, američki glumac i očevidac.

- Čovjek je priveden i sada je u pritvoru. Pokušavamo rekonstruirati zločin, što znači da je ovdje i naš stručnjak za prometne nesreće. Istražitelji proučavaju dokaze, razgovaraju sa svjedocima kako bismo sa sigurnošću mogli reći je li riječ o terorističkom odnosno namjernom činu ili o prometnoj nesreći. U tijeku je ispitivanje osumnjičenog, rekao je Thilo Cablitz, glasnogovornik berlinske policije.

video thumb

Službenici su porekli navode njemačkih novina Bild da je vozač u vozilu ostavio pismo priznanja. Istražitelji su ondje pronašli postere o Turskoj koja ima problematične odnose s Armenijom.

- Ništa zasad nismo raščistili, rekla je gradonačelnica Berlina Franziska Giffey novinarima na mjestu događaja.

- Prerano je za spekulacije" o tome što je izazvalo incident, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova na redovnoj tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Istražitelji pokušavaju doznati je li riječ o namjernom napadu ili nesreći s medicinskim uzrokom, rekao je glasnogovornik policije ranije, dodavši da je vozaču pružena neka vrsta medicinske skrbi nakon sudara.

Novine Bild objavile su fotografiju zadržanog vozača, koji nosi žuti pulover, hlače za trčanje i crvene tenisice.

Mjesto nesreće, u trgovačkoj ulici blizu restorana McDonald's, je zatvoreno. Obližnji kompleks Europa Center je kasnije evakuiran u slučaju da je automobil sadržavao eksploziv, poručeno je iz policije.

Incident je oživio sjećanje na 2016. godinu, kada je Anis Amri, Tunižanin s islamističkim vezama, u istom području Berlina oteo kamion, ubio vozača i zabio se u gomilu na božićnom sajmu te ubio dodatnih 11-ero ljudi. Amri je zatim pobjegao u Italiju, gdje ga je ubila policija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!