11:30 / 21.03.2022.

Autor: HRT/IMS/Hina/V.G.

Borrell: Ovo što se događa u Mariupolju je veliki ratni zločin

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Johanna Geron / Reuters

Ruska agresija na Ukrajinu glavna je tema zajedničkog sastanka ministara vanjskih poslova i obrane Europske unije. Visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnost poručuje da Europa treba ojačati svoje vojne kapacitete i njima se koristiti koordinirano.  

- Ovo što se događa u Mariuoplju masovni je ratni zločin. Grad će biti potpuno uništen, ljudi ondje umiru. Nastavit ćemo podupirati Ukrajinu svim svojim resursima, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Grlić Radman: Izbjeći prelijevanje sigurnosne krize na zapadni Balkan

EU treba biti prisutniji na zapadnom Balkanu kako bi se izbjeglo prelijevanje krize iz Ukrajine, gdje Rusija nastavlja s agresijom i sve brutalnijim napadima na civile, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Naglasit ću potrebu da se izbjegne prelijevanje krize na zapadni Balkan. EU mora biti prisutniji u regiji, posebice u BiH, gdje nam je hitno potrebna izborna reforma kako bi se osigurala ravnopravnost tri konstitutivna naroda. To je ključ za sigurnost Bosne i Hercegovine, rekao je Grlić Radman.

Najavio je da će na sastanku govoriti i o incidentu s naoružanim dronom koji je prije deset dana pao u Zagrebu.

Šefovi diplomacija država članica EU-a razgovarat će o mogućim daljnjim sankcijama protiv Rusije, protiv koje je već uvela dosad nezabilježene sankcije.

Poljska i baltičke zemlje zauzimaju se za drakonske sankcije, uključujući i potpunu zabranu trgovine s Rusijom, ali više zemalja, među njima Njemačka i Nizozemska, protive se tome, naročito kada je u pitanju uvoz nafte i plina iz Rusije.

Postoje ideje da se najprije ide sa zabranom uvoza nafte, a da se nastavi s uvozom plina. Rusija zarađuje više na izvozu nafte nego plina u Europsku uniju. Osim toga, opskrbu naftom lakše je osigurati iz drugih izvora, dok je ruski plin nemoguće zamijeniti u kratkom roku, a mnoge su zemlje jako ovisne o tom plinu.

U drugoj polovici ovoga tjedna Zapad bi trebao pojačati svoj odgovor na rusku agresiju. U četvrtak se u Bruxellesu održavaju samiti NATO-a i EU-a, a potom i sastanak skupine G7.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!