Borrell pozdravio nalog ICC-a za uhićenje Putina

17.03.2023.

21:07

Autor: HRT/Hina/D.M.

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Julien Warnand / Pool via REUTERS

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell u petak je odluku Međunarodnog kaznenog suda da izda uhidbeni nalog za ruskoga predsjednika Vladimira Putina nazvao važnom za međunarodnu pravdu.

Borrell je kazao da je taj potez tek početak pozivanja Rusije na odgovornost za zločine u Ukrajini te poručio: "Ovo je važna odluka za međunarodnu pravdu i za Ukrajince".

Stotine ukrajinske djece odvedene su iz sirotišta i dječjih domova u Rusiju, kazao je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan u izvješću u petak. Khanova je izjava uslijedila nakon što je Međunarodni kazneni sud izdao naloge za uhićenje predsjednika Vladimira Putina i Marije Ljvove-Belove, ruske povjerenice za prava djece.

- Mnoga su djeca, pretpostavljamo, otad dana na posvajanje u Ruskoj Federaciji, kazao je.

Khan je kazao da je promjena u ruskome zakonu olakšala ruskim obiteljima da posvajaju tu djecu dok su u vrijeme deportacija ukrajinska djeca bila zaštićene osobe po Četvrtoj ženevskoj konvenciji.

Khan je u svome izvješću današnje naloge za uhićenjima nazvao "prvim konkretnim potezom" dok druge istrage u Ukrajini još traju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!