Borrell poziva na primirje u Sudanu, EU evakuira svoje izaslanstvo

23.04.2023.

21:56

Autor: HRT/Hina/D.M.

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Izvor: / Shutterstock

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je u nedjelju obojicu vođa sukobljenih strana u Sudanu da proglase primirje i rekao da EU evakuira svoju delegaciju iz sudanskog glavnog grada Kartuma.

Borrell je na društvenoj mreži Twitter napisao da je razgovarao sa sudanskim zapovjednikom vojske i de facto predsjednikom Abdelom Fattahom al-Burhanom i vođom paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) Mohamedom Hamdanom Daglom.

Dodao je da je u razgovorima "inzistirao na potrebi da se zaštite civili" u Sudanu, gdje više od tjedan dana traju teške borbe. Zatražio je jamstva za sigurnu evakuaciju građanina Unije iz Sudana. Europska unija evakuira svoju delegaciju iz Kartuma, objavio je Borrell na Twitteru.


Veleposlanik EU-a Aidan O'Hara, koji je ranije u tjednu napadnut usred nasilja koje je zavladalo afričkom zemljom od prošlog vikenda, nastavit će raditi u Sudanu, kazao je Borrell. Borrell je napisao da mu je "laknulo" zbog činjenice da se evakuacija odvija uz podršku francuske diplomatske službe, francuske vojske i Džibutija.

- Ostajemo predani utišavanju oružja i pomaganju svim civilima koji su ostali, kazao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!