Sve gora situacija u Sudanu, evakuiraju se stranci

23.04.2023.

Zadnja izmjena 19:23

Autor: B.B.B./HRT/Hina/Reuters/Dnevnik/IMS/Alenka Marina

Evakuacija diplomatskog osoblja, Luftwaffe

Evakuacija diplomatskog osoblja, Luftwaffe

Foto: Moritz Frankenberg / DPA

Sudan je sve dalje od mira. Sukobi vojske i paravojnih snaga za brzu potporu izazvani svađom zbog formiranja civilne vlade ne smiruju se. Do sada je ubijeno više od 400 ljudi, izbjeglo ih je na desetke tisuća. Sve više stranih veleposlanstava povlači svoje diplomatsko osoblje. U Sudanu je i oko stotinu hrvatskih državljana, uglavnom s dvostrukim državljanstvom. 20-ak ih želi napustiti zemlju. Američka vojska uspješno je završila evakuaciju osoblja američkog veleposlanstva iz Sudana. Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je u nedjelju da je američka vojska provela operaciju izvlačenja osoblja američke vlade iz Kartuma, dodajući da Washington privremeno obustavlja operacije u svojem veleposlanstvu dok borbe potresaju Sudan.

Biden je rekao da prima redovita izvješća od svojeg tima o njihovoj pomoći Amerikancima u Sudanu u mjeri u kojoj je to moguće. Dodao je da surađuje sa saveznicima i partnerima u operaciji izvlačenja diplomatskog osoblja.

Neimenovani izvor rekao je za Reuters u subotu da je američka vojska uspješno završila evakuaciju osoblja američkog veleposlanstva iz Sudana. Izvor, koji je odbio biti imenovan, nije ponudio nikakve dodatne pojedinosti o operaciji.

Evakuacije stranih državljana iz Port Sudana počele su u subotu dok zračni udari potresaju glavni grad Kartum, gdje su prije tjedan dana izbili sukobi između dvojice generala pri čemu su stotine ljudi ubijene, a deseci tisuća izbjegli.

U tijeku je evakuacija građana zemalja Europske unije, među njima su i hrvatski državljani. U Sudanu ih je stotinjak.

- Veleposlanstvo francusko koordinira cijelu akciju aktivnosti oko njihove evakuacije. Mi se brinemo za njihovu sigurnost i pratimo situaciju iz trenutka u trenutak. Oni su povezani s nama. Naravno da nam je stalo da su njihovi životi sigurni, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Zračna luka u Kartumu zatvorena je te su blokirane tisuće stranaca, a među njima su zaposlenici veleposlanstava i humanitarni djelatnici.

Evakuaciji se pridružile i druge zemlje

Sudanska vojska priopćila je ranije u subotu da je pristala pomoći u evakuaciji stranih državljana i objavila da će Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Kina evakuirati diplomate i druge državljane iz Kartuma "idućih sati".

Španjolska je poslala četiri zrakoplova u državu Džibuti radi evakuacije svojih i drugih stranih državljana. Do subote kasno poslijepodne, Saudijska Arabija evakuirala je 157 svojih državljana, pokazale su snimke.

Kuvajt je objavio da su neki njegovi građani stigli u luku Džeda, a Jordan da je počeo evakuaciju 300 državljana. Ujedinjeni narodi i strane države pozvale su zaraćene vojne zapovjednike da poštuju prekid vatre koji su dogovorili i da otvore sigurne prolaze za evakuaciju civila i dopremu nužne pomoći.

Sve gora situacija u Kartumu

Mnogi stranci, pogotovo iz siromašnih zemalja, tvrde da su zaboravljeni i prepušteni sami sebi. 

- Kao da smo prokleti. Vidite da druge zemlje evakuiraju svoje državljane pokazujući koliko cijene njihove živote. No našoj je izgovor da nema novca, da će to biti skupo. Zar se novac više cijeni od ljudskih života? Iz siromašnih smo zemalja no to nije razlog da nas se ignorira, to stvarno boli, rekla je studentica iz Nigerije.

Pet milijuna stanovnika Kartuma sve više trpi. Svega nedostaje. 
 

U gradu nema ni hrane, ni lijekova. Dvije trećine bolnica izvan su fukcije - ili su prislino evakuirane, ili se oko njih vode sukobi.

Borbe u Sudanu razorile su plan povratka civilne vlasti i zaprijetile širenjem sukoba i izvan Sudana. Vođa jedne od strana u sukobu za sve optužuje zapovjednika sudanske vojske s kojim, kaže, neće pregovarati.

- Sve što želimo jest da se gereral Abdel Fattah al-Burhan i njegova banda predaju. Nemamo nikakav drugi problem. Tko god pobijedi u ovoj bitci bit će gubitnik. U nju nas je uvukao i natjerao Burhan. On je taj koji je tri puta prekršio dogovor o prekidu vatre, kazao je Mohamed Hamdan Dagalo, vođa Snaga za brzu potporu. 

Sve je više informacija i o pljačkama. Bande su u pokrajini Darfur otele više vozila UN-a te kamione s prijeko potrebnom hranom. Međunarodne organizacije pozivaju na hitnu uspostavu humanitarnih sigurnosnih koridora za dopremu humanitrane pomoći.

Osim Kartuma, stanje je teško i u Darfuru, zapadnoj pokrajini na granici s Čadom, opustošenoj ratom koji je odnio više od 30.000 života i raselio 2 milijuna i 700 tisuća ljudi. 

Sukobi su počeli 15. travnja kada je zapovjednik sudanske odbio integraciju paravojnih Snaga za brzu potporu u regularnu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!