Jandroković: JI Europu staviti u fokus EU-a, Moskva bi mogla iskoristiti ranjivosti

29.03.2022.

08:55

Autor: HTV/HRT

Konferencija predsjednika parlamenata država članica EU-a

Konferencija predsjednika parlamenata država članica EU-a

Foto: HRT / HTV

U Brdu kod Kranja završila je konferencija predsjednika parlamenata država članica Europske unije, na kojoj je sudjelovao i hrvatski predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Okupljenima se jutros obratio predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk. Upozorio je da Europa i svijet trebaju hitno reagirati te spriječiti rusku agresiju dok ne bude prekasno. Ako ne zaustavimo agresiju možemo očekivati više žrtava i više izbjeglica, istaknuo je Stefančuk te zatražio od Europe još strože sankcije protiv Rusije, ali i dodatnu vojnu pomoć za Ukrajinu. 

Ukrajina je glavna tema na konferenciji u Brdu kod Kranja gdje se okupilo 27 predsjednika i predsjednica parlamenata EU. Tako je jučer predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, istaknula da treba napraviti sve da se Ukrajina približi europskim integracijama, ali ne samo ona, već i zemlje zapadnog Balkana i Gruzija, kako bi ponovno "stari kontinent" postao mjesto mira i demokracije, izvijestio je novinar HTV-a Ivica Grudiček. 

Jandroković: Posebno smo osjetljivi na zbivanja u JI Europi i u BiH

- Nadamo se da će oružani sukobi brzo završiti. Isto tako, u svom sam govoru spomenuo mogućnost da se kriza iz Ukrajine prelije i na neka druga područja u EU. Mi smo posebno osjetljivi na zbivanja u jugoistočnoj Europi i posebno u BiH. Naglasio sam da je važno dati europsku perspektivu BiH, na načelima teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri konstitutivna naroda. Hrvatska je posebno zainteresirana za položaj hrvatskog naroda koji je najmanje konstitutivan, ali koji mora imati jednaka prava, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i dodao kako se Hrvati u BiH moraju osjećati komforno i živjeti sa Bošnjacima i Srbima.

Kako kaže, posebno je naglasio važnost izbornog zakonodavstva koje mora osigurati legitimno predstavništvo Hrvata u BiH.

Jandroković je naglasio da su "glavni izazov stabilnosti regije pitanja koja proizlaze iz prošlih sukoba" te da bi Rusija mogla iskoristiti "ranjivosti kako bi proširila svoj utjecaj".

- Neke su zemlje posebno ranjive, a jedna od njih je Bosna i Hercegovina, poručio je Jandroković.

Zbog toga je potrebno je podržati europsku perspektivu, suverenost i teritorijalni integritet BiH na temelju ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i "njihove legitimne predstavljenosti u političkim institucijama BiH", dodao je.

Jandroković je istaknuo da se EU mora usredotočiti na jugoistočnu Europu jer će, u suprotnom, druge zemlje širiti svoj utjecaj i "potencijalno biti prijetnja EU-u i našim vrijednostima". Dodao je da Rusija već pokazuje sklonost prema tim dijelovima Europe.

- Jako je važno da Europska unija i države članice održe jedinstvo koje je bilo u prvih 30 dana. Iz svih razgovora bilateralnih koje sam imao vidljiva je svijest da se bez jedinstva ne možemo postaviti - da osiguramo energetsku neovisnost i sigurnost europskog kontinenta, napomenuo je Jandroković. 


Jandroković se na marginama Konferencije sastao u ponedjeljak sa slovenskim kolegom Igorom Zorčićem, predsjednikom estonskog parlamenta Jurijem Ratasom te s predsjednicom Zastupničkog doma češkog parlamenta Marketom Pekarovom Adamovom, dok se u utorak sastaje s predsjednicom Zastupničkog doma Španjolske Meritxell Batet Lamaom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!