Brojni čelnici ispratili predsjednika EP-a Davida Sassolija

14.01.2022.

14:44

Autor: V.G./Hina/HRT

Pogreb Davida Sassolija

Pogreb Davida Sassolija

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Brojni europski te talijanski čelnici prisustvovali su u petak u Rimu državnom pogrebu priređenom za predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija koji je umro početkom tjedna.


Predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella te premijer Mario Draghi, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel bili su među europskim i talijanskim dužnosnicima koji su ispratili na posljednji počinak bivšeg novinara, zatim zastupnika u Europskom parlamentu te konačno predsjednika te europske institucije.

U Bazilici sv. Marije od anđela počasna straža stajala je uz odar Davida Sassolija na rimskom Kapitoliju gdje su se od njega u četvrtak oprostile tisuće ljudi.

Među nazočnima na ispraćaju bili su i francuski premijer Jean Castex čija zemlja upravo predsjeda Europskom unijom, te njegov španjolski kolega Pedro Sanchez kao i predsjednici oba doma talijanskog parlamenta i brojni ministri u talijanskoj vladi.

Obred je izravno prenosila talijanska televizija RAI u emisiji "Ciao Davide".

Sassoli je preminuo u utorak u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca "zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava".

Njegov dvoipogodišnji mandat na čelu zakonodavnog tijela Europske unije trebao je završiti krajem siječnja.

Obnašateljica dužnosti Europskog parlamenta je sada potpredsjednica Roberta Metsola, malteška političarka koja bi ga trebala naslijediti.

Von der Leyen je smrt Davida Sassolija opisala kao "tužan dan za Europu", a Draghi je uputio posljednji pozdrav "dubokom uvjerenom proeuropejcu (...) simbolu ravnoteže, čovječnosti i velikodušnosti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!