Preminuo predsjednik Europskog parlamenta Sassoli

07:07 / 11.01.2022.

Autor: Vijesti/HRT4/Hina/T.D.

David Sassoli

David Sassoli

Foto: Francois Lenoir / REUTERS

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli preminuo je u 66. godini. 

- David Sassoli preminuo je 11. siječnja u 1:15 ujutro u CRO (onkološki referentni centar) u Avianu, Italija, (sjeverno od Venecije), gdje je bio hospitaliziran od kraja prosinca, objavio je na Twitteru Roberto Cuillo, glasnogovornik Davida Sassolija.

Parlament će mu odati počast na prigodnoj ceremoniji u ponedjeljak u Strasbourgu.

U ponedjeljak poslijepodne, Sassolijev glasnogovornik objavio je hospitalizaciju predsjednika Europskog parlamenta od kraja prosinca "slijedom ozbiljnih komplikacija zbog disfunkcije imunološkog sustava" te otkazivanje njegovih službenih aktivnosti.

Budući da je u prošlosti bolovao od leukemije, Sassoli je ove jeseni već bio hospitaliziran zbog upale pluća zbog koje je nekoliko tjedana bio udaljen od Europskog parlamenta.

Bivši novinar, voditelj televizijskih vijesti u Italiji prije nego što se okrenuo politici, David Sassoli bio je na čelu parlamenta u Strasbourgu od 2019. Mandat mu je završio ovog mjeseca, na polovici mandata petogodišnjeg zakonodavnog tijela. Bio je zastupnik u Europskom parlamentu od 2009. godine

"Predani Europljanin"

"Predsjednik Sassoli donio je izvanredne mjere koje su Europskom parlamentu tijekom pandemije omogućile izvršavanje dužnosti i ovlasti prema Ugovorima. Također je imao istaknutu ulogu u zagovaranju ambicioznog dugoročnog proračuna EU-a te donošenja učinkovitog instrumenta oporavka. Osim toga, predvodio je Parlament u pokazivanju solidarnosti prema potrebitima na samom početku krize. Primjerice, kada su u parlamentarnim zgradama u gradovima koji su domaćini Europskom parlamentu omogućene humanitarne akcije dijeljenja obroka ili organiziranja skloništa za žene žrtve nasilja. Odlučan u namjeri izvlačenja pouke iz pandemije, predsjednik Sassoli također je među zastupnicima pokrenuo inicijativu promišljanja jačanja parlamentarne demokracije", stoji u priopćenju Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

"Kao predani Europljanin, predsjednik Sassoli je u svom govoru na Europskom vijeću prije nekoliko tjedana u prosincu istaknuo: 'Ono što Europa treba, što najviše treba, je novi projekt nade. Mislim da taj projekt možemo izgraditi oko tri snažne osi: Europe koja je inovativna; Europe koja štiti; te Europe koja vodi i osvjetljava poput svjetionika'", dodaje se.

Ceremonija odavanja počasti održat će se u ponedjeljak, 17. siječnja, na otvaranju plenarnog zasjedanja u Strasbourgu uz nazočnost bivšeg zastupnika i nekadašnjeg talijanskog premijera Enrica Lette.

U Rimu u Sali della Promoteca (Campidoglio) će u četvrtak 13. siječnja od 10 do 18 sati biti izložen lijes, a pogreb će se održati u petak, 14. , u 12 sati u Bazilici Svete Marije anđela.

Sućut hrvatskog premijera Andreja Plenkovića 

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je tvit u kojem navodi da je s tugom primio vijest o smrti predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija. 

"Njegov je odlazak velik gubitak za Europsku uniju i Italiju. Pamtim izvrsnu suradnju tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a. David je bio velik prijatelj Hrvatske i dao je snažan doprinos jačanju europske demokracije. Iskrena sućut obitelji i Europskom parlamentu", stoji u poruci premijera Plenkovića. 

Jandroković uputio sućut obitelji i kolegama predsjednika EP-a Davida Sassolija

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je sućut obitelji i kolegama pokojnog predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija u ime zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora i svoje osobno.

- S tugom i žaljenjem primio sam vijest o smrti predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija. Gospodina Sassolija pamtit ćemo kao uvjerenog europejca koji se snažno zalagao za izgradnju Europe koja će pružiti bolji život njezinim ljudima. Čvrsto je vjerovao u europski projekt temeljen na uvažavanju različitosti svih naroda i država članica, priopćio je Jandroković.

- Svoj zastupnički, a potom i predsjednički mandat, posvetio je jačanju uloge Europskog parlamenta te je zagovarao približavanje europskih institucija građanima i raspravu o tome kako Europsku uniju učiniti još učinkovitijom. Naša suradnja i susreti ostat će mi u sjećanju po srdačnom, otvorenom i konstruktivnom dijalogu te njegovom iskrenom zanimanju za rad Hrvatskoga sabora, dodaje se u priopćenju.

Izbor novog čelnika Parlamenta 18. siječnja

U skladu s Poslovnikom (članak 20.), prijelazni obnašatelj dužnosti do izbora novog predsjednika je prvi potpredsjednik Parlamenta. Kao što je izvorno planirano prije iznenadne smrti predsjednika Sassolija, izbor novog čelnika Parlamenta za drugu polovicu mandata održat će se u utorak, 18. siječnja, tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu. Nakon toga uslijedit će izbor potpredsjednika i kvestora.

Sassolijeva skupina, Socijaldemokrati (S&D), druga politička snaga u Europskom parlamentu, odustala je sredinom prosinca od predstavljanja svog kandidata, otvarajući put za izbor kandidatkinje Europske pučke stranke EPP (desno), sadašnje prve potpredsjednice parlamenta, Maltežanke Roberte Metsole

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!