11:13 / 13.12.2019.

Autor: D.M./HRT

Bruxelles traži brzu ratifikaciju brexita

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Mi smo spremni. Mi smo definirali naše prioritete, istaknuo je Charles Michel. Pozvao je London da radi u dobroj vjeri.
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel čestitao je britanskom premijeru Borisu Johnsonu na izbornoj pobjedi i pozvao na brzu ratifikaciju sporazuma o brexitu.

- Velika pobjeda Johnsona - Britanija napušta EU
- Dogovor EU-a o ugljikovoj neutralnosti do 2050.
- Hrvatska dobila zadaću pripremiti stajališta Europskog vijeća

- Mi smo spremni. Mi smo definirali naše prioritete, istaknuo je Charles Michel. Dodao je kako je EU spreman ispregovarati sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom, ali je pozvao London da radi u dobroj vjeri.

Europljani će, ističe AFP, posebnu pozornost posvetiti "cjelovitosti unutarnjeg tržišta" na način da budući odnosi između dviju strana jamče jednaka pravila igre, zagovarajući pritom "da budući odnosi s Velikom Britanijom budu što tješnji".

Prema posljednjoj verziji sporazuma o brexitu, čelnici će potvrditi svoju potporu "urednom izlasku" Ujedinjene Kraljevine iz EU-a "na temelju sporazuma" kojeg je Johnson potpisao na prethodnom samitu Vijeća u listopadu. Čelnici EU-a su čestitali Johnsonu na izbornoj pobjedi, ali su također, poput češkog premijera, ocijenili da je to "loša vijest za Europu".Američki predsjednik Donald Trump je kazao da Johnsonova pobjeda znači da će Britanija i SAD nakon brexita moći sklopiti "golemi" novi trgovinski sporazum.
"Taj sporazum bi mogao biti daleko veći i unosniji nego bilo koji sporazum s Europskom unijom", tvitao je Trump.

Izraelski ministar Israel Katz pozdravio je Johnsonov trijumf kao "pobjedu vrijednosti" protiv antisemitizma. Naime, britanska Laburistička stranka opetovano je pod optužbama da se unutar svojih redova ne obračunava s antisemitizmom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Johnsonu na pobjedi. "Radujem se surađivati s Vama radi prijateljstva i snažne suradnje između naših nacija", objavio je na Twitteru njezin glasnogovornik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!