13:26 / 02.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Bugarska će dobiti više od 1,2 milijuna doza "cjepiva solidarnosti"

Cijepljenje u Sofiji

Cijepljenje u Sofiji

Foto: Stoyan Nenov / REUTERS

Bugarska će u drugom tromjesečju dobiti više od 1,2 milijuna dodatnih doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 tvrtki BioNTech i Pfizer, izjavio je u petak premijer Bojko Borisov.

Većina država članica Europske unije dogovorila se u četvrtak da će solidarno podijeliti dio od dodatnih 10 milijuna doza cjepiva BioNTech-Pfizer s Bugarskom, Hrvatskom, Estonijom, Latvijom i Slovačkom, zemljama za koje je zaključeno da su im cjepiva najpotrebnija.


No, češki premijer Andrej Babiš u petak je kritizirao taj dogovor i za novinsku agenciju ČTK rekao da je plan "neuravnotežen jer ne razumije kako se Europska unija može složiti oko njega kad su mu se usprotivile Češka, Austrija i Slovenija".


Bugarska, koja ima najmanju procijepljenost u EU-u, primit će 1.26 milijuna doza od 2.85 milijuna takozvanih "solidarnih cjepiva" za pet članica EU-a. Hrvatska će dobiti 747 tisuća dodatnih doza cjepiva.


- Ovo su dobre vijesti za nas i za cijelu Europu jer pokazuju da države članice mogu biti solidarne, napisao je Borisov u postu na svojoj Facebook stranici.


Balkanska zemlja u početku je naručila više cjepiva AstraZenece nego Pfizera zbog čega je trpjela veliku krizu u opskrbi, uzrokovanu kašnjenjima dogovorenih isporuka AstraZenece u EU.


Bugarska je od početka pandemije zabilježila 346.327 slučaja zaraze koronavirusom, od čega 13.313 smrtnih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!