13:21 / 02.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

EU zatražio 10 milijuna doza AstraZenecina cjepiva od Indije

Ilustracij

Ilustracij

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Europska unija zatražila je od Indije da joj dopusti da kupi 10 milijuna doza AstraZenecina cjepiva protiv bolesti COVID-19 od Indijskog instituta za serum, rekao je dužnosnik indijske vlade.

No brzo odobrenje tog zahtjeva nije vjerojatno jer Indija želi ubrzati cijepljenje vlastitog stanovništva, rekao je u četvrtak dužnosnik indijske vlade, koji je želio ostati neimenovan.


Britanija također vrši pritisak na Indiju da izveze drugu polovicu od 10 milijuna doza koje je naručila od Instituta za serum, rekao je izvor.


Institut je originalno trebao proizvoditi AstraZenecino cjepivo samo za zemlje s niskim i srednjim prihodima.


Veleposlanik EU-a napisao je pismo u kojem je zamolio odobrenje za izvoz, rekao je izvor, dodajući da je pismo poslano prije dva tjedna. Institut, AstraZeneca i indijsko ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili na upite za komentarom. Glasnogovornica Europske komisije kazala je da Komisija nema komentara.


Indija je objavila da je fokusirana na ubrzanje cijepljenja vlastitog stanovništva jer se zaraza od ožujka ubrzano širi. Ta odluka odrazit će se i na WHO-ovu globalnu mrežu za distribuciju cjepiva COVAX namijenjenu siromašnim zemljama.


Zastoji u proizvodnji usporili su cijepljenje u Europskoj uniji koja zaostaje za Izraelom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Državama.


Indija je do sada izvezla 64 milijuna doza cjepiva u 83 zemlje i podijelila jednak broj doza u zemlji. Od četvrtka program cijepljenja obuhvaća sve starije od 45, što će značajno povećati potražnju za cjepivom. Indija je prijavila 12,22 milijuna zaraženih koronavirusom, po čemu je treća na svijetu nakon SAD-a i Brazila. U zemlji je od covida-19 umrlo gotovo 163.000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!