Bugarska ide na prijevremene izbore, socijalisti nisu uspjeli formirati vladu

20.01.2023.

18:20

Autor: Hina/HRT/A.S.

Bugarska ide na prijevremene izbore, socijalisti nisu uspjeli formirati vladu

Bugarska ide na prijevremene izbore, socijalisti nisu uspjeli formirati vladu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bugari će na proljeće peti put u dvije godine izaći na parlamentarne izbore, nakon što su socijalisti u petak odustali od planova za formiranjem nove vlade.

Socijalisti, koji su imali treću i posljednju priliku formirati vladu nakon izbora bez pobjednika 2. listopada, rekli su kako su uložili ozbiljne napore da dobiju podršku postavljanjem jasnih nacionalnih prioriteta, ali nisu uspjeli.

- Tražili smo rješenje kako bismo zemlju izvukli iz brojnih kriza, a ponajviše iz političke krize, rekla je čelnica socijalista Kornelija Ninova novinarima.

Razmatrali smo mogućnosti i odlučili vratiti mandat predsjedniku, istaknula je. "Sada idemo na izbore".

Dvije najveće političke stranke, desnocentristički GERB i antikorupcijski PP ranije nisu uspjeli formirati vladajuću koaliciju nakon što su dobili mandat za sastav vlade.

Nepostojanje vlade utjecat će na planove Bugarske da pristupi eurozoni u 2024., a odgodit će prijeko potrebne reforme za borbu protiv korupcije te će vjerojatno spriječiti učinkovito korištenje milijardi eura iz fondova za oporavak EU-a.

Bugarska je politički nestabilna od velikih antikorupcijskih prosvjeda 2020. Balkanskom zemljom od tada uglavnom vladaju prijelazne tehnokratske vlade jer ne postoje stabilne koalicije.

Ninova je u petak pozvala čelnike šest drugih političkih stranaka da se ujedine oko četiri nacionalna prioriteta, uključujući učinkovito iskorištavanje pomoći Europske unije, no pojavili su se samo čelnici GERB-a, etničke turske stranke MRF i nacionalističkog Bugarskog uspona.

Predsjednik Rumen Radev mora u roku od dva mjeseca raspustiti parlament i raspisati izbore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!