Čelnici EU-a ovaj tjedan o ukrajinskom zahtjevu za članstvo

16:22 / 07.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Foto: Stephanie Lecocq/REUTERS

Foto: Stephanie Lecocq/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio je u ponedjeljak da će čelnici država članica EU-a u sljedećih nekoliko dana razgovarati o zahtjevu Ukrajine za članstvo u Uniji.

- Narednih dana razgovarat ćemo o zahtjevu Ukrajine za članstvo u EU-u, objavio je Michel na Twitteru. Prva sljedeća prilika za razgovor o tom pitanju je neformalni sastanak na vrhu koji će se u četvrtak i petak održati u Versaillesu.

Francusko predsjedništvo Vijećem EU-a planiralo je taj sastanak kako bi se u prvom redu razgovaralo o europskom modelu rasta i investicija do 2030. godine, ali ruska invazija na Ukrajinu, ukrajinski zahtjev za članstvo i sigurnosna situacija u Europi vjerojatno će zasjeniti prvotno planiranu temu.


Michel je u zasebnom tvitu objavio da je u ponedjeljak telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i pozvao ga da obustavi neprijateljstva i otvori humanitarne koridore u Ukrajini.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno je najavio kako želi da se na samitu razgovora o promjenama europske obrambene politike i o europskoj strategiji energetske neovisnosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošli je tjedan u dramatičnim okolnostima potpisao zahtjev za članstvo u EU-u, a ubrzo su takve zahtjeve uputili Gruzija i Moldavija. Sve tri zemlje sudjeluju u Istočnom partnerstvu, u okviru kojeg EU radi na približavanju i suradnji s istočnim susjedima, ali im ne nudi perspektivu članstva, kakva je obećana zemljama zapadnog Balkana.

Sad je pitanje hoće li najnoviji razvoj događaja to promijeniti. Za Europsku uniju je to vrlo osjetljivo pitanje. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Unija je djelovala vrlo brzo, uvela dosad nezabilježene sankcije protiv Rusije, pokazala solidarnosti i jedinstvo s Ukrajinom i Ukrajincima, ali po pitanju proširenja teško je barem zasad očekivati takvo jedinstvo.

Osim toga, ni obećana perspektiva zemljama zapadnog Balkana nikako da poprimi konkretnije izglede, zbog otpora ili oklijevanja dijela zemalja članica, i to redom onih većih i utjecajnih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!