14:31 / 11.03.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Čelnici EU-a razmatraju udvostručenje vojne pomoći Ukrajini

Sastanak u Versaillesu

Sastanak u Versaillesu

Foto: Dnevnik / HTV

Čelnici zemalja članica Europske unije razmatraju u Versaillesu moguće udvostručenje sredstava namijenjenih vojnoj pomoći Ukrajini, rekao je šef europske diplomacije.

Dvije su velike poruke u Versailleskoj deklaraciji oko kojih su se složili svi lideri, kazala je za središnji Dnevnik HTV-a Jasna Paro. Istaknula je  da se jedna deklaracija odnosi na Ukrajinu i rusku vojnu invaziju.

- Čuli smo spremnost Europe da dodatno pomogne Ukrajini i vojno i humanitarno i financijski i politički, uključujući i to da ju se uključi u zajedničku europsku obitelj. Čuli smo upozorenje Europe Rusiji da je spremna uvesti nove sankcije ukoliko Rusija ne obustavi vojne napade na Ukrajinu kao i to da oni koji su odgovorni za vojnu agresiju na Ukrajinu će odgovarati na međunarodnim sudovima, izjavila je Paro. 

Drugi dio Versailleske deklaracije, kaže, odnosi se na spremnost Europe i svih članica da se odlučno suprotstave posljedicama koje rat protiv Ukrajine donosi i EU-u.

- Vidjeli smo da je taj rat otkrio puno europskih slabosti, uključujući i veliku europsku ovisnost o ruskom plinu. U novim okolnostima to može dovesti do poremećaja opskrbe Europe energentima i vidjeli smo da je već dovelo do neobično visokog rasta cijene energenata, između 500 i 700 posto više u odnosu na prošlu godinu što izaziva šokove i za europsku ekonomiju i za europsko društvo, dodaje. 

Premijer Plenković i neki drugi premijeri stoga su predložili da bi trebalo uvesti subvencije, limitirati cijene energenata globalno na europskoj razini. Lideri su se složili i oko više ulaganja za europsku obranu i zajedničke vojne kapacitete. Sve to će izazvati financijska opterećenja u mnogim državama i zbog toga su lideri o tome razgovarali danas i s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde.

Domaćin ovog skupa, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je cilj ovog Versailleskog summita bio utvrditi one prioritete, one sektore koje bi trebalo posebno zaštititi i u koje bi trebalo više ulagati, a da će lideri u sljedećih dva mjeseca utvrditi i način na koji će se to financirati, izvijestila je Jasna Paro.

video thumb

- To je ono što ćemo učiniti i siguran sam da će čelnici to odobriti, taj novac, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.


- Jučer sam predložio da se udvostruči naš doprinos s 500 milijuna eura vrijednom vojnom pomoći, dodao je Borrell.


Prije nešto više od tjedan dana Europska unija je prvi put u povijesti odlučila financirati kupnju te isporuku oružja i opreme napadnutoj zemlji članici Europske unije. U tu je svrhu osnovan mehanizam vrijedan 500 milijuna eura.


- Mislim da su se svi složili da su se stvari promijenile od 24. veljače, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas na početku sastanka, referirajući se na prvi dan ruskog napada.


Čelnici EU-a također su raspravljali o tome kako poboljšati obrambenu suradnju među državama članicama i ublažiti gospodarske posljedice rata, kao i o mogućnostima daljnjih sankcija.


Summit je također bio prilika da se sredstva za obranu troše učinkovitije, rekao je luksemburški premijer Xavier Bettel.


- U Europskoj uniji trošimo više novca na vojne izdatke od Rusije, ali kupujemo toliko različitih stvari da trošimo previše novca, rekao je Bettel.


Bettel je također govorio protiv, po njemu, ishitrenih zahtjeva za uvođenjem novih sankcija Rusiji, nakon što su se Latvija, Litva i Poljska u četvrtak zauzele za zabranu uvoza ruskih energenata.


- Oni koji dolaze s novim sankcijama su oni koji se sutra vrate i kažu: Trebamo više novca', rekao je Bettel.


Očekuje da će čelnici zemalja članica EU-a razgovarati i o tome da učine ekonomiju manje ovisnom o materijalima iz trećih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!