12:18 / 07.05.2021.

Autor: Željko Raić/Jasna Paro/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Plenković u Portu: Nastavljamo s aktivnim zapošljavanjem

Summit u Portu

Summit u Portu

Foto: Luis Vieira / Reuters

Prvi put nakon mjeseci zatvaranja zbog pandemije, šefovi vlada Europske unije okupili su se u portugalskom gradu Portu na Socijalnom summitu. Čelnici žele stvoriti socijalni model koji će biti otporniji na krize poput pandemije. 


- Od ovog summita se očekuje da će se svih 27 lidera složiti da će do 2030. provesti akcijski plan socijalnih prava što znači da će smanjivati socijalne nejednakosti, siromaštvo, da će se boriti protiv svih oblika diskriminacije, isključenosti, ali iznad svega da će stvarati radna mjesta i pravedne uvjete rada. Ako smo išta naučili u ovoj krizi jest da nije važna samo stopa BDP-a ili gospodarski rast, već da je za oporavak cijelog društva važna i socijalna dimenzija. Nije čudo da socijalna pitanja i prava postaju zajednička briga svih nas u Europi. Tim više što sada na raspolaganju imamo Fond za oporavak i jačanje otpornosti, imamo sredstva za reforme koje mogu uključivati i socijalne politike, rekla je HRT-ova Jasna Paro koja prati summit.

video thumb

 Plenković na summitu u Portu: Nastavljamo s aktivnim zapošljavanjem

Napokon zajedno, napokon oči u oči kako bi riješili probleme koji muče Uniju. A problema je mnogo, većina njih posljedica pandemije koja je pokazala da ne postoji taj sustav koji se ne može ugroziti, i da su potrebna nova promišljanja koja bi dovela do sigurnosti svih građana staroga kontinenta. 

- Riječ je o važnoj temi, nakon četiri godine smo opet svi okupljeni oko socijalnih prava, oko zaštite radnika, socijalne uključenosti i dijaloga, jednakih šansi, mogućnosti da kroz načelo europske solidarnosti pomognemo našim radnicima diljem država članica. Da upravo kroz zajedničku suradnju očuvamo radna mjesta, izjavio je premijer Andrej Plenković medijima po dolasku u dvoranu u Portu gdje se održava samit.

Portugal, koji od siječnja predsjeda Europskom unijom, domaćin je sastanka na kojem lideri 27 zemalja nastoje uvesti u praksu dokument nazvan "Europski stup socijalnih prava" usuglašen prije četiri godine. Među 20 načela navedenih u dokumentu spominju se osposobljavanje i cjeloživotno učenje, rodna ravnopravnost, pravedne plaće te uključenost radnika u razgovore o načinu i uvjetima rada.

- Hrvatska je u tom pogledu u proteklih godinu i dva-tri mjeseca zaista učinila puno, tvrdi Plenković. Očuvali smo radna mjesta, stali uz hrvatske radnike, stali i uz poslodavce. Brojevi govore za sebe, danas imamo više osiguranika nego je to bilo prošle godine, a što je još važnije imamo ih više nego smo ih imali i 2019. godine, istaknuo je. Možemo izraziti zadovoljstvo da smo više od 10 milijardi investirali za plaće radnika, da smo osigurali sredstva za skraćeno radno vrijeme, za fiksne troškove a to znači da više od 120.000 poslodavaca moglo zadržati svoje radnike i isplaćivati plaće, dodao je.

Stanovnici Hrvatske, kao i drugih zemalja EU-a, osjećaju zdravstvene i gospodarske posljedice koronakrize. Tisuće radnika izgubilo je radna mjesta, a mnogi strahuju od siromaštva dok smrtonosni virus ne posustaje. U Hrvatskoj stopa nezaposlenosti iznosi 9,3 posto, podatak je Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Država je mnoge oslobodila i od plaćanja poreza i od doprinosa. Na tom tragu nastavit ćemo s aktivnom politikom zapošljavanja, napomenuo je hrvatski premijer. Hrvatska pokazuje koliko su joj bitni radnici i zaposlenost, rekao je.

Europa socijalno uzdrmana

Nikada dosad Europa nije bila tako socijalno uzdrmana, gospodarstvo je bilo na rubu kolapsa, no kako kaže čelnica Unije - solidarnost i zajedništvo bili su presudni u pronalasku rješenja.

- Za nama je teška godina pandemije. Učinili smo sve da naše građane provedemo kroz to teško razdoblje. Putem instrumenta SURE, kako bi zadržali svoja radna mjesta, ili samo fleksibiliziranjem europskih fondova za ubrizgavanje novca, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Europski čelnici imaju ideju i žele je provesti u djelo, a to je stvaranje socijalnog modela koji će biti otporniji na krize. Kao što je primjerice bila ona vezana uz probleme s cjepivom i njegovom distribucijom.

- Da bismo ostvarili zamah socijalnih prava u budućnosti, najvažnije je riješiti probleme koji nas muče danas, a to je problem cjepiva. Ne smijemo farmaceutskim kompanijama dopustiti patentiranje cjepiva nauštrb općeg dobra. Sve mora počivati na solidarnosti u distribuciji cjepiva svima kojima je potrebno, smatra Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

Do 2030. postavljeni su ciljevi za povećanje socijalnih prava u Uniji, smanjenje nejednakosti i siromaštva. Na svima nama je njihovo provođenje, a na čelnicima je stvaranje uvjeta za socijalni model koji će biti otporniji na krize poput pandemije.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!