18:45 / 09.10.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Češka oporba na putu da smijeni Babiša i saveznike

Andrej Babiš

Andrej Babiš

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Češke oporbene koalicije desnog centra i liberala na putu su da odnesu pobjedu na parlamentarnim izborima u subotu i smijene s vlasti stranku ANO premijera Andreja Babiša i njegove saveznike, po djelomičnim rezultatima izbora i projekcijama.

Milijarder Babiš (67) bori se za drugi mandat, a na udaru je velikih kritika zbog načina na koji upravlja pandemijom, poticanja duga velikom potrošnjom i sukoba interesa. On odbacuje sve kritike.


Dvije oporbene koalicije za sada imaju 104 mjesta u donjem domu parlamenta od ukupno 200, što znači da zajedno imaju većinu, iako je ANO relativni pobjednik izbora, pokazale su projekcije Češke televizije na osnovi prebrojavanja glasova u 89 posto izbornih okruga.


Oporbene koalicije ne žele surađivati s Babišem smatrajući da je u sukobu interesa zbog svojeg poslovnog carstva koje je izgradio prije nego se počeo baviti politikom.


Predsjednik Miloš Zeman rekao je da će prvo Babišu povjeriti mandat za sastav vlade ako ANO dobije najviše glasova.


No bez koalicija Zajedno i Pirati/Gradonačelnici nema izgleda okupiti većinu, na osnovi djelomičnih rezultata izbora.


ANO će možda morati sklopiti savez s krajnje desnom strankom Sloboda i izravna demokracija.


Babiš je u kampanji isticao da zemlja treba stabilnost i da je prosperitetnija nego prije. Obećavao je također da će nastaviti dizati plaće u javnom sektoru i mirovine, zaoštrio je protuimigrantsku retoriku i protivio se prepuštanju ovlasti Europskoj uniji.


Neki birači kažu da su glasali protiv njegova populističkog stila vladanja obilježenog velikom potrošnjom.


- Glasat ću za Zajedno jer želim promjenu, rekao je Jan Mrazek, 39-godišnji menadžer iz Praga.


- Ne sviđa mi se kako se vodilo vladu, dezorganizacija tijekom pandemije i kako gomilaju dug jer su jednostavno populisti koji se razbacuju novcem.


Oporba kritizira Babiša zbog kaotičnih političkih promjena na vrhuncu pandemije.


U zemlji je od koronavirusa umrlo više od 30.000 ljudi, što je jedna od najgorih bilanci po broju stanovnika u Europi.


Optužbe za sukob interesa prate Babiša otkako je ušao u vladu kao mlađi partner 2013. te pobijedio na izborima 2017.


Babiš je 2017. prenio upravljačka prava nad svojim konglomeratom Agrofert na zakladu i odbacuje optužbe da je u sukobu interesa. No Europska komisija utvrdila je da sukob interesa postoji i obustavila Agrofertu subvencije.


Nove optužbe pojavile su se prošli vikend u sklopu afere Pandora Papers. Babiša se optužuje da je koristio mutne offshore strukture za kupnju nekretnina u Francuskoj prije ulaska u politiku. On i te optužbe odbacuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!