Četvero uhićenih u Belgiji, sumnje na korupciju u EP-u

09.12.2022.

15:21

Autor: Hina/HRT/R.S.

Uhićenja

Uhićenja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Četiri osobe, uključujući bivšeg eurozastupnika, uhićeno je danas u Bruxellesu u sklopu istrage o korupciji koja se odnosi na jednu zemlju Perzijskog zaljeva, objavilo je savezno državno odvjetništvo Belgije.

Državno odvjetništvo nije imenovalo državu no prema pisanju belgijskog dnevnika Le Soir, riječ je o državi Katar čiji su dužnosnici navodno pokušali kupiti bivšeg zastupnika talijanskih socijalista koji je zasjedao u EP-u od 2004. do 2019.


Istraga je obuhvatila radnje korupcije i pranja novca organizirane bande, priopćila je istraga.


Već nekoliko mjeseci belgijski istražni suci sumnjiče jednu državu Perzijskog zaljeva da utječe na gospodarske i političke odluke Europskog parlamenta uplaćujući novčane svote ili nudeći velike darove trećim osobama koje svojom političkom i/ili strateškom pozicijom imaju veliku važnost u toj instituciji.


Savezno državno odvjetništvo, koje je zaduženo za istrage zločina terorizma i organiziranog kriminala, nije otkrilo identitet privedenih osoba.


U petak ujutro u okviru istrage koju je naredio sudac iz Bruxellesa, obavljeno je 16 racija u raznim općinama glavnoga grada Belgije gdje je i sjedište EP-a.


Osim četvero uhićenih u sklopu istrage policija je zaplijenila oko 600 000 eura u gotovini kao i informatički materijal i mobitele kojih će se sadržaj analizirati.


Operacija je ciljala pomoćnike eurozastupnika koji rade u EP-u. Među uhićenima je i bivši eurozastupnik, navodi državno odvjetništvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!