22:25 / 13.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Cipar ukida "zlatne putovnice"

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades kazao je da je prijedlog iznesen kao odgovor na "slabosti" programa koje se mogu zloupotrijebiti.
Cipar ukida program dodjele državljanstva koji jamči ulazak u EU bez viza svima koji investiraju najmanje dva milijuna eura u tu zemlju, a među onima koji su stekli tzv. "zlatne putovnice" bili su brojni ruski oligarsi umreženi s političkim strukturama i mafijaškim krugovima, javlja u utorak BBC.

➡️ Putnici iz EU od 2021. u Britaniju ponovo s putovnicama

Otok je tako do kraha 2018. godine zaradio 4,8 milijardi eura, a od 2008. državljanstvo je prodao lijepom broju od 1685 "stranih investitora" i 1651 članu obitelji. Ta odluka stupa na snagu sljedeći mjesec, a objavljena je nakon što je Al Jazeera snimila ciparske dužnosnike da taj program koriste kako bi izmišljenom kineskom poduzetniku s kriminalnim dosjeom pomogli da dođe u posjed "zlatne putovnice".

Jedan od tih dužnosnika je i predsjednik ciparskog parlamenta Demetris Syllouris koji je objavio da predaje dužnost 19. listopada sve do okončanja istrage. Njegovo povlačenje s dužnosti slijedilo je ubrzo pošto je vlada na izvanrednom zasjedanju u utorak priopćila da potvrđuje prijedlog o ukidanju "programa državljanstvo za investicije".

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades kazao je da je prijedlog iznesen kao odgovor na "slabosti" programa koje se mogu zloupotrijebiti. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) upozorava da su "zlatne putovnice" sve ozbiljnija prijetnja međunarodnoj borbi protiv utaje poreza, prikrivanja imovine, pranja novca, financijskih malverzacija i izbjegavanja sankcija nametnutih pojedinim zemljama.

Na kupnju 'rezervne domovine', tvrdi OECD, potrošene su barem tri milijarde eura jer svaki oligarh i multimilijunaš 21. stoljeća koji iole drži do sebe mora imati barem dvije, tri, a možda i još koju putovnicu više.

Cipar je od 2014. do kraja 2018. "zlatne putovnice" uručio stotinama pripadnika ruske i ukrajinske elite, tajkunima iz Kine, Irana, Saudijske Arabije, pa i Srbije koji su tako postali državljani članice Europske unije.

Među njima su, primjerice, kralj aluminija Oleg Deripaska te njegov sunarodnjak Aleksandar Ponomarenko, industrijalac težak tri milijarde dolara i poznat po tome što je kao veliki ruski rodoljub Vladimiru Putinu izgradio palaču za privatno korištenje vrijednu 350 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!