13:26 / 26.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Članice EU-a počele dobivati cjepivo

Foto: Nicolas Maeterlinck/Pool via REUTERS

Foto: Nicolas Maeterlinck/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Predsjednica EK Ursula von der Leyen početak cijepljenja nazvala je dirljivim trenutkom jedinstva.
Europska unija počela je dostavljati cjepiva državama članicama od kojih neke ponovno uvode mjere zatvaranja zbog straha od novog soja koronavirusa koji se širi iz Velike Britanije. Predsjednica EK Ursula von der Leyen početak cijepljenja nazvala je dirljivim trenutkom jedinstva.

- U Hrvatsku stigle prve doze cjepiva protiv koronavirusa
➡️
Capak za HTV: Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski 
➡️
Plenković: Cilj je cijepiti 70 posto građana, počinjemo u nedjelju 
➡️
Koronavirus - najnovije informacije

- Cjepivo je dostupno svim članicama EU-a u isto vrijeme. Ljudi se počinju cijepiti u Ateni, Rimu, Helsinkiju, Sofiji, svugdje. Cijepljenje će nam pomoći da vratimo svoje normalne živote, postepeno, poručila je Ursula von der Leyen u videoporuci objavljenoj na društvenim mrežama. Pozvala je 450 milijuna stanovnika EU-a da i dalje budu oprezni kako bi se spriječilo širenje virusa.Ista količina doza cjepiva BioNTecha i Pfizera počela je za vikend stizati u svih 27 članica EU-a. Šefica EK-a rekla je da očekuje da će i europska regulatorna tijela odobriti i druga cjepiva te da će u narednim mjesecima biti dovoljno doza da se svi cijepe.

Mađarska počela s cijepljenjem

Većina zemalja počet će s cijepljenjem u nedjelju. Mađarska je odlučila to učiniti dan ranije pa su već u subotu cijepljeni prvi zdravstveni radnici cjepivom Pfizer-BioNTech. Prva su cjepiva dana u glavnoj bolnici za liječenje od covida-19 u Budimpešti. Nizozemska je objavila da će cijepljenje u toj zemlji početi tek 8. siječnja.

Austrija se zatvara

Hrvatska je jutros dobila prvih 9750 doza cjepiva. Ista tolika količina cjepiva sigla je i u Mađarsku, Sloveniju i Austriju. Cjepivo Pfizera i BioNTecha stiglo je u Austriju u petak navečer.  Austrija će s cijepljenjem krenuti u nedjelju. Danas su tamo na snagu stupile strože mjere. Trgovine, osim onih s prehrambenim proizvodima i ljekarni, bit će zatvorene do 17. siječnja, no dopuštena im je predaja robe na vratima poslovnica.

Cjepivo pod vojnom pratnjom

U Italiji je cjepivo za koronavirus stiglo pod vojnom pratnjom. Spremljeno je u skladištu sjeverno od Rima. Italija će početi cijepiti u nedjelju, prvo zdravstvene radnike koji su pod većim rizikom od zaraze. Nakon njih će se cijepiti drugi zdravstveni radnici i štićenici domova.

Prva cjepiva u Francusku stigla su u petak kasno navečer, a i zavodi za javno zdravstvo Danske, Finske, Norveške i Švedske objavili su u subotu da su primili prve pošiljke. I u tim zemljama cijepljenje počinje u nedjelju i prioritetne skupine su zdravstvene službe i domovi za starije i nemoćne.

Prvih deset tisuća doza cjepiva u Poljskoj stiglo je iz Pfizerove tvornice u Belgiji u subotu i bit će poslano u 72 bolnice širom zemlje. Na Island bi prve doze cjepiva trebale stići u ponedjeljak, prenio je dpa.
Foto:  Jose Maria Cuadrado/Pool via REUTERS

Foto: Jose Maria Cuadrado/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!