Čović: Nisam želio dati legitimitet bošnjačkim članovima predsjedništva

13.06.2022.

02:30

Autor: HRT/Hina

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

Foto: HRT / HTV

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da se nije pojavio na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka iz BiH s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom jer bi time dao legitimitet dvojici bošnjačkih članova predsjedništva i onima koji ne poštuju osnovna ustavna načela. Nema smisla sudjelovati na sastanku koji će legitimirati i promovirati dvojicu bošnjačkih članova predsjedništva i sve one koji ne dijele osnovna ustavna načela, rekao je Čović u Bruxellesu.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel okupio je popodne u Bruxellesu čelnike parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini na sastanku na kojem se nije pojavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, iako je doputovao u Bruxelles. Na sastanak su pozvani i članovi predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Čović je rekao da je sastanak s Michelom uz pomoć hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pripreman već nekih mjesec dana s nakanom da se u Bruxellesu riješe neki od ključnih problema, prije svega izborno zakonodavstvo, kako bi se postigao dogovor o tome kako će se implementirati rezultati izbora koji će se održati u listopadu. 

- Sastanak je pripreman u tom pravcu, da bih ja prije prije dva, tri dana saznao da će sastanak biti u nekom čudnom formatu, devet bošnjačkih stranaka, pet ili šest srpskih i HDZ BiH kao jedina hrvatska stranka. Uz to je rečeno da će biti i tri člana predsjedništva, rekao je Čović. 

Dodao je da je on zamolio da se članovi predsjedništva ne miješaju sa stranačkim formatom, da oni budu izdvojeni.

- Ja sam postavio jedan uvjet da ne budu nazočni dvojica bošnjačkih članova predsjedništva, da mi sada na kraju njihova mandata ne legitimiramo taj mandat, rekao je Čović.

Najavio je da će sutra napisati pismo Charlesu Michelu u kojemu će mu se ispričati na nedolasku i zahvaliti na naporima koje je učinio da bi se došlo do nekog dogovora.

- Zahvalni smo njemu i premijeru Plenkoviću koji je isto napravio veliki napor da se nešto dogodi, ali ako se to uradi na pogrešnim osnovama, onda ćete napraviti mnogo više štete nego da zadržimo sadašnje stanje, rekao je Čović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!