Michel okupio stranačke čelnike iz BiH, Čović se nije pojavio

12.06.2022.

16:54

Autor: HRT/Hina

Charles Michel i čelnici parlamentarnih stranaka iz BiH

Charles Michel i čelnici parlamentarnih stranaka iz BiH

Foto: Dnevnik / HTV

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel okupio je danas popodne u Bruxellesu čelnike parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini na sastanku na kojem se nije pojavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Sastanak je sazvan kako bi se pokušalo postići dogovor o koracima potrebnima da bi Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status.

Nitko od čelnika iz BiH nema prevelika očekivanja od ovoga sastanka. Bosna i Hercegovina je uz Kosovo jedina država na Zapadnom Balkanu koja nema kandidacijski status, kazala je novinarka HTV-a Jasna Paro za središnji Dnevnik. EU je još 2019. godine pripremila paket reformskih uvjeta koje bi Sarajevo trebao ispuniti kako bi BiH dobila status kandidata, ali od tada se ništa nije dogodilo. Već se neko vrijeme govori u Bruxellesu, da se tih 14 uvjeta, koje očito BiH ne može ispuniti, razlomi u neke manje pakete pa bi onda neke reforme bile uvjet za dobivanje kandidacijskog statusa, a neke za otvaranje pregovora. Tako bi se malo-pomalo BiH ipak počela približavati Europskoj uniji, kazala je Paro.  

Na sastanak je došla većina predstavnika 15 pozvanih parlamentarnih stranaka te članovi predsjedništva Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije se pojavio u zgradi Europskog vijeća iako je navodno doputovao u Bruxelles. Čović je u petak izjavio da neće sudjelovati na sastanku ako na njega budu pozvana 'dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Michel je čelnicima bosanskohercegovačkih stranaka predložio nacrt dokumenta pod nazivom Politički dogovor o načelima za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu koja napreduje na europskom putu. U nacrtu toga dokumenta se kaže da treba promijeniti izborni zakon najkasnije šest mjeseci nakon formiranja vlasti na državnoj razini.

Srpski član predsjedništva Milorad Dodik rekao je da mu je u ponuđenom tekstu neprihvatljiva kvalifikacija rata u Ukrajini kao ruske agresije.

- Sve je mistično oko ovog sastanka, od samog pozivanja do dokumenta o kojem trebamo razgovarati, rekao je Dodik i potvrdio da mu je nacrt izjave dan na uvid da ga pročita. Dali su mi da ga pročitam, a onda ga uzeli jer ni oni nisu sigurni u njega, dodao je.

Na pitanje što mu smeta u nacrtu teksta, Dodik je rekao da se u tom tekstu rat u Ukrajini kvalificira kao ruska agresija, što je njemu neprihvatljivo.

- Mi na to ne pristajemo i Bosna i Hercegovina nema o tome stav, jer o tome nije donesena odluka na predsjedništvu, rekao je.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da dokument govori o tome da se BiH pokrene na njezinu europskom putu. 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da njegova stranka ne pristaje na stvari koje bi BiH vratile unatrag, a na naprijed prema euroatlantskim integracijama. Na upit koje su to stvari, Nikšić je rekao da su to zahtjevi HDZ-a koji traži da se provedu samo pojedine presude, a mi inzistiramo da se provedu sve presude međunarodnih udova.

- U tim presudama ne spominje se konstitutivnost naroda, ali zbog povijesti BiH spremni smo i tu napraviti ustupak da se oko tog razgovara i da govorimo o vitalnom nacionalnom interesu, rekao je Nikšić.

- Nama je najbitnija borba protiv korupcije. Mi smo opozicija. Bilo bi nam dobro da ove lopove sklonimo s političke scene, pa s time nastupamo kao s jednom od ključnih stvari, rekao je Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!