COVID: Francuska kreće u ukidanje restrikcija

02.02.2022.

08:29

Autor: Hina/HRT/D.S.

Francuska počinje s ukidanjem mjera

Francuska počinje s ukidanjem mjera

Foto: - / Shutterstock

Nakon nekoliko drugih europskih zemalja, poput Engleske i Danske, francuska vlada danas počinje ukidati neke restrikcije vezane uz pandemiju COVID-a, što je odluka koja izaziva podjele u kontekstu zdravstvene situacije koja je još uvijek napeta.

Francuska počinje s ukidanjem mjera samo nekoliko sati nakon najave Pfizer-BioNTecha da će u SAD-u tražiti hitno odobrenje primjene cjepiva protiv COVID-a i za djecu u dobi od šest mjeseci do navršene 4 godine.


Ako Američka agencija za lijekove (FDA) da zeleno svjetlo, to će biti dodatni alat za zaštitu od koronavirusa jer on posebno brzo cirkulira u školskim ustanovama.


U francuskim školama, samo je 4 posto djece u dobi od 5 do 11 godina cijepljeno.


Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da želi, ako trendovi ostanu ovakvi kakvi su sada, u veljači i ožujku ublažavanje mjera u školama. To će pitanje u srijedu biti na dnevnom redu stožera za borbu protiv pandemije.


U očekivanju te odluke, Francuzi od srijede više ne moraju obvezno nositi maske na otvorenim prostorima, a rad na daljinu više nije nametnut već samo preporučen.


Od 16. veljače, disko klubovi, koji su zatvoreni od 10. prosinca, moći će se ponovno otvoriti a koncerti će ponovno biti dopušteni. Konzumacija za šankom ponovno će biti moguća, 


I u Španjolskoj počinje otvaranje disko klubova i drugih mjesta noćnog života. To će se prvo dogoditi u Kataloniji, 11. veljače, nakon gotovo dva mjeseca.


Norveška vlada je u utorak najavila kraj mjera protiv COVID-a, ocjenjujući da društvo treba i mora "živjeti s virusom".


Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u utorak da je prerano proglasiti pobjedu nad pandemijom ili ukinuti mjere kojima se zaustavlja širenje virusa.


- Prerano je za bilo koju zemlju da proglasi pobjedu, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare, zabrinut zbog velikog broja umrlih u nekim regijama u svijetu.


Šef za hitne situacije WHO-a Michael Ryan strahuje da bi neke zemlje mogle, zbog političkog pritiska, imitirati druge vlade koje ublažavaju mjere, ne uzimajući u obzir vlastitu situaciju kada se radi o zdravlju ili procijepljenosti.


U Francuskoj, liječnici su podijeljeni kada se radi o ukidanju restrikcija. Neki poput Djillalila Annanea, šefa intenzivne njege u bolnici Raymond-Poincaré u Garchesu, blizu Pariza, ocjenjuje da je cirkulacija virusa i dalje iznimno visoka, drugi pak kažu da ravnoteža koristi i rizika sada ide prema početku povratka normalnom životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!