WHO: Podvarijanta omikrona otkrivena u 57 zemalja

02.02.2022.

07:33

Autor: Hina/HRT/D.S.

Omikron uglavnom izaziva blaže oblike bolesti

Omikron uglavnom izaziva blaže oblike bolesti

Foto: - / Shutterstock

Podvarijanta omikrona koja bi, prema nekim istraživanjima, mogla biti zaraznija od originalne varijante koronavirusa, otkrivena je u 57 zemalja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Varijanta koronavirusa omikron, koja se brzo širi i mutira, postala je dominantna varijanta u svijetu otkako je prvi put otkrivena na jugu Afrike prije deset tjedana.


Svjetska zdravstvena organizacija u tjednom epidemiološkom biltenu objašnjava da ta varijanta, koja predstavlja 93 posto svih uzoraka koronavirusa prikupljenih tijekom protekloga mjeseca, ima nekoliko podvarijanti: BA.1, BA.1.1, BA.2 i BA.3.


Podvarijante BA.1 i BA.1.1, prve identificirane verzije, danas čine više od 96 posto sekvenci omikrona unesenih u svjetsku bazu podataka GISAID, no primijećeno je i očito povećanje broja slučajeva podvarijante BA.2, koja nosi više različitih mutacija od originalne verzije, posebno na spike proteinu na površini virusa nužnom za prodor u ljudske stanice.


- Sekvence označene kao BA.2 do danas je u GISAID unijelo 57 zemalja, naglašava WHO, dodajući da u nekim zemljama ta podvarijanta sada čini više od polovice sekvenci omikrona.


WHO je priopćio da se za sada malo zna o razlikama među podvarijantama te poziva da se provedu istraživanja o karakteristikama virusa, posebno njegovoj zaraznosti, sposobnostima izbjegavanja proteina imunološkog sustava i njegove virulentnosti.


Nekoliko najnovijih studija pokazalo je da je podvarijanta BA.2 zaraznija od originalnoga omikrona.


Maria Van Kerkhove, jedna od glavnih stručnjakinja WHO-a za COVID, izjavila je u utorak novinarima da još ima malo informacija o podvarijantama, ali da neki početni podaci pokazuju da BA.2 ima blago povećanu stopu rasta u odnosu na BA.1.


Omikron uglavnom izaziva blaže oblike bolesti od prethodnih varijanti koronavirusa, a Van Kerkhove je izjavila da do sada ništa nije pokazalo ni da bi podvarijanta BA.2 bila opasnija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!