13:52 / 18.05.2021.

Autor: HRT/Hina/D.M.

Danska se postupno vraća na 'staro normalno'

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Josip Regović / PIXSELL

Danska vlada ukida gotovo sva ograničenja nametnuta u pandemiji izazvanoj koronavirusom i većina objekata moći će ponovno raditi od petka osim noćnih klubova i diskoklubova, odlučili su zastupnici.


Međutim, Danci će morati nastaviti održavati fizički razmak na brojnim mjestima, a negdje će morati pokazati da su cijepljeni ili imaju negativan test na koronavirus ili su se oporavili od te bolesti. Danska je već prije dopustila otvaranje restoranima, barovima, fitness centrima.

Većina malih Danaca već se vratila u škole, a uskoro će se na sveučilišta fizički na predavanja vratiti i studenti. Ponovno se otvaraju i večernje te glazbene škole. Nakon mjeseci zatvorenosti dopušta se opet rad sauna, bazena, zabavnih parkova i zooloških vrtova te sportske i druge slične aktivnosti. Rad na daljinu smanjivat će se u tri faze kako bi se svi građani vratili na posao do 1. kolovoza.

Ograničenja u broju sudionika okupljanja povećat će se s 25 na 50 za događaje u zatvorenom, odnosno sa 75 na 100 na otvorenom prostoru. Nakon popuštanja mjera blago se povećao broj zaraženih, no Danska ima relativno stabilan broj oboljelih od bolesti COVID-9.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!