18:02 / 29.03.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Danska spremna poslati 800 vojnika za NATO u baltičke zemlje

Mette Frederiksen

Mette Frederiksen

Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali / Reuters

Danska je u utorak priopćila da će bojnu s 800 vojnika staviti na raspolaganje NATO-u kao moguće pojačanje u baltičkim zemljama zbog ruske prijetnje.


Ta je nordijska zemlja već poslala oko 200 ljudi i borbene zrakoplove u Estoniju i u Litvu te fregatu na istok Baltičkog mora.

- Već smo uvelike prisutni na terenu, ali smo spremni učiniti i više, rekla je premijerka Mette Frederiksen na tiskovnoj konferenciji.

- Zato će vlada predložiti da se u baltičke zemlje pošalje bojna s oko 800 vojnika, rekla je na konferenciji posvećenoj danskoj pomoći u ukrajinskoj krizi.

Bojna je već u stanju pripravnosti kako bi se mogla poslati u slučaju potrebe.

NATO treba uputiti službeni zahtjev da bi Danska mogla poslati te vojnike na teren, dodala je predsjednica vlade.

Fredriksen će u srijedu i u četvrtak boraviti u Estoniji, Latviji i Litvi s predsjednicima danskih stranaka kako bi posjetila danske vojnike.

Vijest dolazi nakon govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u utorak u danskom parlamentu, gdje je zahvalio Kopenhagenu na pomoći.

Danska je, kao i mnoge europske zemlje, poslala oružje Ukrajini kako bi joj pomogla da se obrani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!