12:12 / 23.06.2021.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

Derenčinović - novi hrvatski sudac Europskog suda za ljudska prava

Derenčinović novi hrvatski sudac Europskog suda za ljudska prava

Derenčinović novi hrvatski sudac Europskog suda za ljudska prava

Foto: HTV / HRT

Profesor Davor Derenčinović izabran je za hrvatskog suca Europskog suda za ljudska prava. Izabrala ga je parlamentarna skupština Vijeća Europe između troje naših kandidata već u prvom krugu glasovanja.

Derenčinoviću su za izglasavanje trebala 102 od ukupno 203 glasa, a dobio ih je 133.


Sudačku dužnost na devet godina prof. Derenčinović preuzima 1. siječnja 2022., kad istječe mandat sutkinji Kseniji Turković


Protukandidati su mu bili ustavna sutkinja Lovorka Kušan i sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela.


Derenčinović je predstojnik katedre za Kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Doktor znanosti je od 2000., a obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog udruženja kaznene znanosti i prakse 2008.-2012. te je bio član Nezavisne skupine stručnjaka za provedbu Konvencije za djelovanje u borbi protiv trgovanja ljudima Vijeća Europe (GRETA) u razdoblju od 2009. do 2012. i od 2017. do 2020.


Profesor Derenčinović stručno se usavršavao na sveučilištima u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a predavao je na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima u Hrvatskoj te inozemstvu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!