22:31 / 10.10.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

[VIDEO] Deseci tisuća Poljaka na ulicama pružaju potporu EU-u

Deseci tisuća Poljaka na ulicama pružaju potporu EU-u

Deseci tisuća Poljaka na ulicama pružaju potporu EU-u

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Deseci tisuća Poljaka izašli su danas navečer na ulicu kako bi branili članstvo svoje zemlje u Europskoj uniji, nakon odluke poljskog Ustavnog suda donesene u petak koja osporava prvenstvo europskog prava.

Ta odluka koja ne priznaje nadređenost europskih zakona nad poljskim, mogla bi biti prvi korak na putu prema izlasku Poljske iz EU-a.

Poljaci su se danas mobilizirali protiv te ideje "Polexita", na poziv oporbenog čelnika i bivšeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Deseci tisuća ljudi u Varšavi i u više od sto poljskih sela i gradova došli su prosvjedovati protiv onoga što vlada radi našoj domovini, rekao je Tusk obraćajući se velikom mnoštvu u glavnom gradu koje se plavilo od europskih zastava.

Nešto ranije toga dana pozvao je sugrađane da "obrane europsku Poljsku".

- Moramo spasiti Poljsku, nitko to neće učiniti umjesto nas, dodao je na Twitteru.

- Ovdje sam jer se bojim da ćemo otići iz EU-a. Ovo je jako važno, posebno za moju unuku, rekla je Elzbieta Morawska (64), sudionica prosvjeda u Varšavi.

- Velika Britanija je nedavno napustila EU i to je tragedija. Ode li sada Poljska, i to će biti tragedija, ocijenio je Aleksander Winiarski (20) koji studira u Engleskoj a došao je na prosvjed u glavnome gradu.

Poljska i druge zemlje istočne i srednje Europe ušle su u EU 2004., petnaest godina pošto je sindikalni pokret Lecha Walese pridonio padu komunističkog režima.

Članstvo u EU-u i dalje je jako popularno ako je vjerovati anketama, ali veze Varšave i Bruxellesa naglo su se pogoršale kada je 2015. na vlast došla populistička stranka Pravo i pravda (PiS).

Neslaganja se tiču pravosudne reforme koju poljska vlada želi provesti, a EU ocjenjuje da će ona štetiti neovisnosti pravosuđa i dovesti do slabljenja demokratskih sloboda.

U najnovijem sukobu u petak poljski Ustavni sud je osporio prednost europskih zakona nad poljskim, ocijenivši da je niz članaka europskih ugovora "nespojivo" s Ustavom zemlje.

Bruxelles je odmah reagirao preko predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

- Naši ugovori su jasni. Sve odluke Suda pravde EU-a obvezne su za vlasti zemalja članica, pa tako i za nacionalne sudove. Zakoni EU-a su nadređeni nacionalnim zakonima, pa i onima o ustavnim odredbama, rekla je, dodajući da to "priznaju sve zemlje članica EU-a".

Analitičari u ovoj poljskoj odluci vide početak "pravnog Polexita", što je vlada demantirala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!