16:52 / 30.11.2020.

Autor: T.V./HRT

Di Maio i Grlić Radman dogovorili zajedničke korake za uspostavu IGP-a

-

-

Foto: - / -

Dogovorili su zajedničke mjere vezane za gospodarski oporavak nakon pandemije, potpisali izjavu o suradnji te potvrdili važnost proširenja Unije na jugoistok Europe. Dogovoreni su i zajednički koraci za uspostavu isključivoga gospodarskog pojasa na Jadranskom moru.
Održana je četvrta sjednica Koordinacijskog odbora ministara vlada Hrvatske i Italije, a u Zagrebu su se sastali šefovi diplomacija Gordan Grlić Radman i Luigi Di Maio.

Dogovorili su zajedničke mjere vezane za gospodarski oporavak nakon pandemije, potpisali zajedničku izjavu o suradnji te još jednom potvrdili važnost proširenja Unije na jugoistok Europe. Dogovoreni su i zajednički koraci za uspostavu isključivoga gospodarskog pojasa na Jadranskom moru.

- Italija je počela zakonodavni postupak vezan uz proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, a to je i hrvatska strana najavila. To je od zajedničkog interesa, jer služi za zaštitu Jadranskog mora, i sretan sam što mogu reći da smo već danas konkretno razgovarali o razgraničenju između te dvije zone, a to će još više ojačati našu suradnju u budućnosti, rekao je Luigi di Maio, ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike.

- Izdvojio bih temu jugoistočne Europe, koja je zbog svoje blizine od posebne važnosti za obje zemlje. Smatramo da proširenje Europske unije na Zapadni Balkan predstavlja važnu polugu jačanja stabilnosti našega susjedstva, te Europe u cjelini, istaknuo je Goran Grlić Radman, minstar vanjskih i europskih poslava RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!