10:51 / 08.09.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Dnevni broj zaraženih u Češkoj najviši od svibnja

Pandemija koronavirusa

Pandemija koronavirusa

Foto: Ilustracija / Pixabay

Češka je u srijedu zabilježila 588 novih slučajeva koronavirusa, što je najviši dnevni broj zaraženih od 25. svibnja, dok vladini dužnosnici predviđaju da će broj zaraženih nastaviti rasti.

U zemlji koja je tijekom ranijih valova pandemije bila najpogođenija, za vrijeme ljetnih mjeseci zabilježena je niska stopa zaraze. U posljednja dva tjedna, prijavljeno je 25 slučajeva na 100 tisuća ljudi, dok je za usporedbu u Njemačkoj prijavljeno 137, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu zaraze (ECDC).

Premijer Andrej Babiš rekao je u utorak da vlada ne planira povratak masovnijim mjerama karantene - koja je olakšana početkom ljetnih mjeseci - dok ministri kažu da bi se u nekim instancama mogle provoditi lokalne mjere.

Porast slučajeva u utorak i dalje je ispod dnevnih vrhunaca između listopada 2020. i ožujka 2021., kad su brojke iznosile u tisućama, dosegavši u jednom trenutku vrhunac od 17.000 zaraženih.

Broj smrtnih slučajeva u zemlji prema broju stanovnika od početka pandemije je peti najviši na svijetu, prema podacima Our World in Data. U zemlji od 10,7 milijuna prijavljeno je 30.000 smrtnih slučajeva.

Do kraja kolovoza, 63,5 posto odrasle populacije je u cijelosti cijepljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!