Europske zemlje postupno se vraćaju normalnom životu

19:25 / 07.09.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/P.F./HRT

Polako se vraća staro normalno

Polako se vraća staro normalno

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Unatoč tomu što im je epidemiološka slika lošija nego lani u ovo doba, mnoge se europske zemlje odlučuju na postupno vraćanje normalnom životu, posebno one u kojima je procijepljenost stanovništva velika. Ograničenja se ponajprije ukidaju za sve s COVID potvrdama.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz jasno i bez ikakvog oklijevanja danas poručuje - otvara se novo poglavlje, vraća se staro normalno, nema više restrikcija i zabrana.

- Za sve one koji su cijepljeni više nema zabrana i lockdowna. Ova strategija potrebna nam je radi povratka u normalu, a ponajviše radi oporavka gospodarstva, jer moramo ići naprijed, objasnio je Kurz.

O povratku na staro, odnosno izgradnji normalnog društva, mogu govoriti stanovnici Njemačke. Plan oporavka, kolokvijalno prozvan 2 G-e, odnosno cijepljen ili prebolio, otvara vrata staroga života. U ovom slučaju barova, noćnih klubova, i ostalih mjesta na koja smo zaboravili u svim ovim mjesecima zabrana kretanja. Ponovno se smije plesati, naravno s maskom, pića se slobodno toče, ali fizička distanca je obvezna.

- Ponavljam još jednom - tko se ne želi cijepiti, ugrožava ljude oko sebe, i zato ne smije posjećivati klubove, naglasio je zamjenik gradonačelnika Hamburga Falco Drossmann.

Potporu cijepljenju dala je i kancelarka Angela Merkel u svojem posljednjem obraćanju parlamentu.

- Cijepljenje je jedini način. Jedino tako možemo pobijediti ovu pandemiju i zaštititi sebe i svoje voljene, rekla je Merkel.

Donedavno najveće europsko žarište, Španjolska, ovih dana ima minimalni broj novozaraženih, malo ih je manje od 200 dnevno. Pa je vlada odlučila da će sve škole raditi normalno.

- Vjerujem da će se ovakvo stanje nastaviti, jer koliko ja znam, cijepi se sve više ljudi. Naravno da održavamo fizički razmak, ali cijepljenje je jedini izlaz, smatra ravnateljica škole "Maestro Padilla" Virginia Menendez. 

Španjolska vlada odlučila je da će početi cijepiti i srednjoškolce, što potiče veliku raspravu na razjedinjenoj političkoj sceni.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!