Do sada koronavirusom zaraženo između 60 i 80 posto stanovnika EU-a

27.04.2022.

16:28

Autor: HRT/Hina/J.L.

COVID-19

COVID-19

Foto: Kira_Yan / SHUTTERSTOCK

Između 60 i 80 posto stanovnika EU-a zaraženo je do sada koronavirusom, procjena je Europske komisije koju je iznijela povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Procjenjuje se da je između 60 i 80 posto populacije EU-a do sada imalo COVID-19, rekla je Stella Kyriakides na konferenciji za novinare.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, do sada je zabilježeno registriranih slučajeva COVID-19 u oko 30% populacije, ali ako se dodaju neprijavljeni slučajevi taj se broj penje na oko 350 milijuna, što je oko 77% stanovništva EU-a.

Nakon što se pandemija koronavirusa primirila, Komisija je u srijedu pozvala države članice da potiču cijepljenje dosad necijepljenih osoba, posebice djece prije početka nove školske godine.

- Ulazimo u novu fazu pandemije, prelazimo s izvanrednog stanja na održivije upravljanje COVID-19. Ipak, moramo ostati na oprezu. Broj zaraženih i dalje je visok u EU-u, a mnogi ljudi i dalje umiru od COVID-19 diljem svijeta. Štoviše, nove varijante mogu se pojaviti i brzo se širiti. Stoga, moramo dodatno pojačati cijepljenje i poticati ciljano testiranje te moramo nastaviti blisko koordinirati naše odgovore u EU-u, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!