Srića: Može se očekivati da će u jesen broj oboljelih porasti

24.04.2022.

11:57

Autor: T.D./HRT

Saša Srića

Saša Srića

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je jučer bilo nešto više od 800 novozaraženih koronavirusom i šest preminulih, a zatvaraju se i COVID odjeli. Pulmolog Saša Srića rekao je za HTV da zasad nema saznanja o novom podsoju u Hrvatskoj te naglasio da se može očekivati da će u jesen porasti broj oboljelih.

I dok je u Europi mirno, šangajske vlasti u Kini suočene su s još jednim valom pandemije. 

- Brojke u Kini djeluju na prvu poprilično zastrašujuće. Ove odluke koje su donijele kineske vlasti, možda djeluju prilično brutalno i žestoko, ali poučeni dosadašnjim iskustvom, oprezu nikada kraja, rekao je u uvodu Saša Srića.

Klinička slika blaža nego u prethodnim valovima

Komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

- Zasad nemamo saznanja o novom podsoju. Pomalo zatvaramo odjele, smanjujemo kapacitete. Imamo na umu da dokle god će biti testiranja, dotle će morati biti otvoreni i COVID odjeli. Kliničke slike su u načelu blaže nego što su to bile u prethodnim valovima, puno je manje teških upala pluća koje su izazivale potporu kisikom i respiratorima. Pacijenti su najčešće kronični pacijenti koji dolaze na operativne zahvate pa u predoperativnoj obradi postaju COVID pozitivni i samim time trebaju biti hospitalizirani na COVID odjelima. To su pacijenti s akutnim moždanim udarima, pacijenti s akutnim infarktima, uglavnom COVID asimptomatski, ali zbog naravi bolesti i zaraznosti primaju se u bolnicu. Nije ih moguće zbog osobne bolesti liječiti kod kuće, naglasio je. 

"Ne smijemo zaboraviti da je virus oko nas i da COVID i dalje postoji"

Rekao je da u jesen dolazi hladniji period kad će biti više zatvaranja u kuće, kafiće i restorane, ljudi će manje boraviti na otvorenom prostoru.

- Za očekivati je da će doći do porasta. Ako će se ostati na ovom jako zaraznom, ali puno manje zaraznom omikronu, možemo očekivati da će doći do porasta broja oboljelih, time i hospitaliziranih. Ako će biti riječi o samo omikron-soju, ako neće mutirati u teže i gore oblike, ne vjerujemo da ćemo u tom slučaju gledati reprizu prošle i pretprošle jeseni kad je situacija bila kritična, a zdravstveni sustav bio na rubu. I dalje svima stoji poziv na cijepljenje. Prije nego što će ovaj trend postati silazan, pao je interes za cijepljenje. Pogotovo u ovoj prilično relaksirajućoj situaciji. Dnevni odaziv na cijepljenje je između 200-300. Treba i dalje ljude pozivati. Mjere su većinom ukinute, život se relaksirao i normalizirao, ali ne smijemo zaboraviti da je virus oko nas i da COVID i dalje postoji, rekao je. 

Dodao je da što je teža slika u akutnom COVID-u, to će i postkovid komplikacije biti jače.

- Koliko će postkovid sindrom trajati, to u pravilu ne znamo. Znamo da može trajati od nekoliko mjeseci do godine dana, a kod nekih će posljedice ostati trajne. Komplikacije drastičnog tipa nismo zabilježili, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!