ECDC: Testiranje putnika iz Kine je neopravdano

29.12.2022.

19:42

Autor: P.F./Hina/HRT

Brzo testiranje

Brzo testiranje

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Uvođenje obveznog testiranja na COVID-19 za putnike koji dolaze u Europsku uniju iz Kine, zemlje koja doživljava eksploziju slučajeva, neopravdano je, ocijenio je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Zemlje EU-a imaju relativno visoke razine imunizacije i cijepljenja, a varijante koje kruže u Kini već kruže i u EU-u, priopćio je ECDC, objašnjavajući da takva mjera nije potrebna na razini cjelokupne Unije.

Za europsku agenciju, broj potencijalno zaraženih koji bi mogli ući u EU je relativno nizak u usporedbi s brojem zaraženih koji se svakodnevno detektiraju u Uniji. Zdravstveni sustavi sada mogu upravljati bolešću, dodala je agencija.

Europska komisija je sazvala neformalni sastanak kako bi se raspravile moguće mjere za koordinirani pristup članica EU-a prema eksploziji slučajeva COVID-a u Kini.

Komisija će nastaviti posredovati u raspravama između država članica, objavio je njen glasnogovornik nakon sastanka.

Nekoliko zemalja, uključujući Italiju, Japan i SAD, već je odlučilo uvesti obvezne testove za sve putnike koji dolaze iz Kine.

Ovomjesečni iznenadni prestanak kineske "nulte COVID" politike, koji bi trebao potaknuti Kineze da ponovno putuju u inozemstvo, dogodio se u trenutku dok se ta zemlja suočava s najvećim valom zaraza u svijetu, pojačanim pojavom novih varijanti, prenosi agencija France Presse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!