12:38 / 10.03.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

EK naručio još 4 milijuna doza cjepiva od BioNTech i Pfizera

EK naručio još 4 milijuna doza cjepiva od BioNTech i Pfizera

EK naručio još 4 milijuna doza cjepiva od BioNTech i Pfizera

Foto: Francisco Seco / REUTERS

Europska komisija je postigla u srijedu dogovor o isporuci dodatnih četiri milijuna doza BioNTech-Pfizerova cjepiva protiv covida-19 državama članicama u sljedeća dva tjedna radi suzbijanja žarišta zaraze koronavirusom i olakšavanja prekograničnog kretanja.

- Sa zadovoljstvom danas objavljujem da je postignut dogovor s poduzećem BioNTech-Pfizer koje će državama članicama ponuditi ukupno četiri milijuna doza cjepiva do kraja ožujka, koje će se isporučiti zajedno s planiranim dozama. To će državama članicama pomoći u ograničavanju širenja novih varijanti koronavirusa, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

- Te će se doze cjepiva ciljano upotrijebiti ondje gdje su najpotrebnije, posebno u pograničnim regijama, čime će doprinijeti i osiguravanju ili ponovnoj uspostavi slobodnog kretanja robe i ljudi, dodala je.

Iako se zahvaljujući cijepljenju starijih i najranjivijih osoba broj smrtnih slučajeva u Uniji trenutačno smanjuje, Komisija je zabrinuta zbog pojave niza žarišta zaraze koronavirusom u EU-u. To je posebno uzrokovano širenjem novih, zaraznijih varijanti koronavirusa.

BioNTech-Pfizerovo cjepivo pokazalo se vrlo učinkovitim protiv svih trenutačno poznatih varijanti virusa koji uzrokuje bolest covid-19.

Regije kao što su Tirol u Austriji, Nica i Moselle u Francuskoj, Bolzano u Italiji te neki dijelovi Bavarske i Saske u Njemačkoj, ali i određene regije mnogih drugih država članica, proteklih su tjedana zabilježile nagli porast broja infekcija i hospitalizacija, zbog čega su te države članice uvele stroge mjere, a u određenim slučajevima i nove granične kontrole, navodi Komisija.

Kako bi državama članicama pomogla u suočavanju s novonastalom situacijom, Komisija je s poduzećem BioNTech-Pfizer dogovorila mogućnost narudžbe dodatnih doza cjepiva. Povećanje isporuke doza cjepiva u ožujku rezultat je uspješnog proširenja proizvodnih kapaciteta u Europi koje je dovršeno sredinom veljače.

Države članice moći će kupiti ukupno četiri milijuna doza, razmjerno broju stanovnika. Sve te doze isporučit će se do kraja ožujka.

Riječ je o dodatnim dozama koje nisu uključene u postojeći plan isporuke koji su države članice dogovorile s poduzećem BioNTech-Pfizer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!