15:42 / 20.04.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

EK odobrio njemačku i poljsku pomoć kompanijama na udaru sankcija

EK odobrio njemačku i poljsku pomoć kompanijama na udaru sankcija

EK odobrio njemačku i poljsku pomoć kompanijama na udaru sankcija

Foto: - / Shutterstock

Europska komisija odobrila je 20 milijardi eura njemačke pomoći kompanijama i 836 milijuna eura poljskih potpora poljoprivrednicima koji trpe negativne posljedice zbog sankcija uvedenih Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu.

- Njemačka je svim kompanijama u svim sektorima, uz izuzetak financijskog, najavila izravnu bespovratnu pomoć, porezne i olakšice u plaćanju, predujmove s obavezom povrata, jamstva, zajmove i financiranje kupnjom vlasničkog udjela i hibridnih vrijednosnica, navodi Komisija.

Pomoć kompanijama u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi bit će ograničena na 35.000 eura, a onima u drugim sektorima na 400.000 eura.

Poljska je pak poljoprivrednicima najavila izravnu bespovratnu pomoć zbog rasta troškova gnojiva koji su potaknule aktualna geopolitička kriza i sankcije.

Poljoprivrednici mogu zatražiti do 500 zlota (107 eura) po hektaru poljoprivrednog zemljišta i do 250 zlota (53,5 eura) po hektru travnjaka i pašnjaka.

Limit je iznos koji odgovara 50 hektara, navodi Komisija u priopćenju objavljenom jučer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!