Scholz: Njemački dobavljači oružja isporučit će oružje Ukrajini

19.04.2022.

21:11

Autor: I.Z./HRT/Hina

Njemački kancelar Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz

Foto: Lisi Niesner / REUTERS

Njemački kancelar Olaf Scholz danas je obećao Ukrajini da će Berlin financirati izravne isporuke oružja iz njemačke industrije.

- Zatražili smo od njemačke industrije oružja da nam kaže koji materijal može isporučiti u bliskoj budućnosti, rekao je Scholz, dodajući da Berlin koordinira s Kijevom o ukrajinskim potrebama te da će osigurati potrebna sredstva.

Među oružjem koje bi se moglo isporučiti naveo je protutenkovsko oružje, opremu za protuzračnu obranu, streljivo, "ono što se može koristiti u topničkom napadu".

Osim toga, NATO partneri koji Ukrajini isporučuju oružje sovjetskog dizajna dobili bi zamjene.

- Ovo je nešto što radimo zajedno s mnogima drugima koji slijede isti put, dodao je. 

No Scholz navodi da će malo isporuka dolaziti iz zaliha Bundeswehra, s obzirom da mogućnosti dosežu svoje granice. 

Oštra kritika novoj ruskoj ofenzivi u Ukrajini

Njemački kancelar oštro je kritizirao rusku vojnu ofenzivu na istoku Ukrajine nakon videokonferencije s čelnicima zemalja NATO-a i Europske unije.

- Patnja u Ukrajini nikoga ne ostavlja ravnodušnim, rekao je Scholz i dodao da "osjećamo beskrajnu tugu za žrtvama i, to se mora reći, beskrajni bijes prema ruskom predsjedniku i ovom nerazumnom ratu".

Scholz je istaknuo blisku suradnju Njemačke i njenih saveznika glede potpore Ukrajini.

- Bilo bi pogrešno da Njemačka ide sama u to, rekao je.

- Vladimir Putin nije očekivao tako koordiniranu, ujedinjenu reakciju, rekao je Scholz te ponovio da NATO neće ući u rat. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!