EK predlaže produljenje privremene zaštite za Ukrajince

19.09.2023.

13:19

Autor: R.S./HRT/Hina

Do ožujka 2025. godine

Do ožujka 2025. godine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska komisija predložila je da se do ožujka 2025. godine produlji status privremene zaštite državljanima Ukrajine, koji je odobren nakon ruskog napada na tu zemlju.

Privremena zaštita je odobrena do 4. ožujka 2024. i sada Komisija predlaže da se to produlji na još godinu dana, do 3. ožujka 2025.

Više od četiri milijuna Ukrajinaca ušlo je u države članice EU-a od početka ruske agresije.

Prema podacima MUP-a, do kraja prošle godine Hrvatska je primila preko 22 tisuće ukrajinskih izbjeglica.

Osobe koje pod privremenom zaštitom imaju pravo na boravak, osobnu iskaznicu, osnovna sredstva za život i smještaj, zdravstvenu zaštitu, na osnovno i srednje obrazovanje rad bez potrebe ishođenja dozvole za boravak i rad.

Komisija predlaže produljenje jer smatra da razlozi za odobravanje privremene zaštite i dalje postoje i da je stoga prikladno produžiti tu zaštitu, kao nužan i primjeren odgovor na trenutnu nestabilnu situaciju, koja još nije pogodna za sigurnost i održivi povratak ljudi koji koriste privremenu zaštitu u EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!