EK predlaže zamrzavanje 7,5 milijardi eura europskih sredstava za Mađarsku

18.09.2022.

11:57

Autor: M.M./Hina/HRT

 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Europska komisija u nedjelju je predložila Vijeću EU-a zamrzavanje 65 posto ili 7,5 milijardi eura europskih sredstava Mađarskoj zbog korupcije i problema s vladavinom prava, a Budimpešta ima priliku to izbjeći ako u sljedeća tri mjeseca otkloni razloge za ovu odluku.

Ta odluka bez presedana donesena je u sklopu novog mehanizma, prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava.

Uredbom, koja dosad nije korištena, omogućuje se Vijeću da na zahtjev Europske komisije donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se financiraju iz proračuna Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa financiranih iz tog proračuna.

Komisija predlaže Vijeću EU-a, to jest državama članicama, zamrzavanje 65 posto sredstava iz tri operativna programa kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Prema riječima povjerenika za proračun, riječ je o oko 7,5 milijardi eura.

Komisija je u travnju ove godine pokrenula postupak protiv Mađarske u sklopu novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava. Nakon toga slijedila je razmjena nekoliko pisama između Bruxellesa i Budimpešte.

- Komisija je procijenila da rizik za proračun ostaje i da ne možemo zaključiti da je proračun Europske unije dovoljno zaštićen. Predlaže da se obustavi 65% iznosa za tri operativna programa u sklopu kohezijske politike, što iznosi 7,5 milijardi eura. Mađarska se obvezala u cijelosti obavijestiti Komisiju o provedbi popravnih mjera do 19. studenoga, kada ćemo ponovno procijeniti situaciju i djelovati u skladu s time, rekao je Johannes Hahn, europski povjerenik za proračun.

video thumb

Komisija navodi da se Mađarska u tim pismima obvezala da će donijeti mjere koje bi trebale otkloniti razloge za zamrzavanje europskih fondova.

Da bi se najavljene mjere mogle smatrati primjerenima, trebale bi omogućiti prestanak kršenja načela vladavine prava i rizika koje to predstavlja za proračun EU-a i financijske interese Unije.

Komisija je zaključila da bi najavljene korektivne mjere u načelu to mogle riješiti ako se donesu odgovarajući zakoni i ako se oni budu provodili. Navodi i da se Mađarska obvezala da će do 19. studenoga podnijeti konačno izvješće o ispunjenju ključnih provedbenih koraka.

U međuvremenu Komisija će pratiti situaciju i obavještavati Vijeće o svim relevantnim elementima koji bi mogli utjecati na njezinu trenutačnu procjenu, navodi Komisija.

Komisiju posebno zabrinjavaju manjkavosti u sustavu javnih nabava. Mađarska vlada u subotu je najavila da će parlament u Budimpešti sljedeći tjedan glasati o nizu zakona koji bi trebali otkloniti razloge za zamrzavanje fondova.

Konačnu odluku o tom prijedlogu donosi Vijeće EU-a, to jest države članice, kvalificiranom većinom.

Komisija se iznimno sastala u nedjelju umjesto u srijedu, kada se održavaju tjedni sastanci izvršnog tijela EU-a, jer su predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i nekoliko povjerenika sljedeći tjedan u New Yorku, na Općoj skupštini UN-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!