Mađarska uspostavlja antikorupcijsko tijelo da bi povukla sredstva iz EU-a

06.09.2022.

11:04

Autor: HRT/Hina

Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban

Foto: Bernadett Szabo / Reuters

Mađarska će uspostaviti antikorupcijsko tijelo i radnu skupinu u kojoj će sjediti predstavnici nevladinih organizacija za nadzor trošenja sredstava iz Europske unije, najavila je vlada u dekretu koji je objavljen u službenom glasniku u ponedjeljak navečer.

Potez Budimpešte usmjeren je na oslobađanje sredstava iz fondova EU-a pošto je vlada nacionalističkog premijera Viktora Orbana zapela u bitkama s Bruxellesom zbog korupcije, migracija, prava LGBTQ zajednice i demokratskih standarda. Europska komisija još nije odobrila Mađarskoj povlačenje novca namijenjenog oporavku gospodarstava iz pandemije COVID-a. Optužuje Orbanovu vladu za potkopavanje vladavine prava.

Mađarska se suočava i s novčanim kaznama Europske unije zbog istih pitanja glede vladavine prava, uključujući provođenje javnih natječaja koji ne zadovoljavaju antikorupcijske zaštitne mjere. Vlada će do 30. rujna predstaviti prijedlog zakona o neovisnom antikorupcijskom tijelu u parlamentu i očekuje se da će ono biti uspostavljeno do 21. studenog.

Novo tijelo će morati reagirati ako mađarske vlasti ne poduzmu dovoljno koraka da "spriječe, istraže i riješe slučajeve prijevare, sukoba interesa, korupcije ili drugih zločina i zlouporaba" dok se troše sredstva Europske unije, navodi se u dekretu. Vlada će osnovati radnu skupinu za borbu protiv korupcije koja će savjetovati antikorupcijsko tijelo. Polovica članova skupine bit će izaslanici vlade, a ostali će biti predstavnici nevladinih organizacija.

Orbanova vlada nalazi se pod pojačanim pritiskom posljednjih mjeseci da postigne dogovor s Bruxellesom jer je forinta dosegla nove najniže razine, a inflacija neprestano raste. Šef kabineta premijera Orbana najavio je u kolovozu da će Mađarska do kraja listopada izmijeniti nekoliko zakona koje je kritizirala Europska komisija ako se postigne dogovor o financijskoj pomoći s izvršnom vlasti EU-a. Gergely Gulyas dodao je da će Mađarska stvoriti "stroži nego ikad" i najtransparentniji sustav za nadzor korištenja sredstava EU-a i ugovora o javnoj nabavi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!