14:37 / 26.04.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Europska komisija tužila AstraZenecu zbog neisporuke ugovorenih doza cjepiva

EK tužila AstraZenecu zbog neisporuke cjepiva

EK tužila AstraZenecu zbog neisporuke cjepiva

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Europska komisija pokrenula je tužbu protiv britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZenece zbog neispunjavanja obveze o isporuci dogovorenih doza cjepiva protiv COVID-a, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Stefan De Keersmaecker.

Odredbe ugovora nisu poštovane i tvrtka nije bila u stanju provesti vjerodostojnu strategiju kako bi osigurala pravodobnu isporuku, rekao je Keersmaecker.

Dodao je da je Komisija podnijela tužbu u petak u ime svih 27 članica EU-a, koje su jednoglasno dale potporu za taj potez.

AstraZeneca je višestruko podbacila u isporuci cjepiva Europskoj uniji. Prema ugovoru, u prvom tromjesečju trebala je isporučiti 120 milijuna doza, a isporučila je samo oko 30 milijuna.

U drugom tromjesečju trebala je isporučiti 180 milijuna, a prema posljednjim najavama, isporučit će samo 70 milijuna doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!